2018-09-15
今次去到铜锣湾行街,再去太古城揾朋友一齐食饭。朋友就推介呢间位于太古城中心入面嘅意大利餐厅。餐厅装修豪华有气派,而且门口个招牌非常抢眼,餐厅职员喺门口带客人入座,态度亲切,殷勤有礼。而且呢间意大利餐厅其实系中环米芝莲一星餐厅,同样由米芝莲三星大厨Bombana出任总厨顾问,主打家庭式Pizza、自家制意粉、面包同甜品等。见到有晚市套餐,我哋叫咗一个试吓。当中包括前菜-生牛肉薄片伴火箭菜及巴马臣芝士,牛肉嘅份量都颇多,而且每一片都好大块。牛肉非常新鲜呈现粉红色,食落去质感鲜嫩,配以芝士同埋火箭菜食好开胃。主菜就系自选双拼组合薄饼,有七吋咁大,而且Pizza系呢间意大利餐厅嘅主打菜,所以不得不试。最后我哋拣选左有芝士海鲜作为配料嘅Pizza,估唔到Pizza烤得好香,而且骤眼睇表面好多配料,非常有份量!食落去饼底外脆内软,芝士从我口中拉扯出嚟,好Juicy。套餐嘅甜品有两款选择,有我最喜欢嘅朱古力布朗尼伴香草雪糕🍦。甜品卖相非常吸引,底下有厚厚嘅朱古力蓉同埋蛋糕,朱古力味道浓郁,夹杂少少香草雪糕一齐食,能够中和味道。除此之外,朋友还叫了炭烧法国烧春鸡以及炭烧澳洲羊架配薯菜等,同样地都大赞肉
朋友就推介呢间位于太古城中心入面嘅意大利餐厅。