2018-04-25
难得早半日收工,忽然想去特色小店食甜品饮手冲咖啡high tea,于是专程黎到香港大学站附近嘅一间咖啡店,渡过悠闲嘅下午。未入到Cafe,就已经见到一个环境宁静优雅嘅花园。无论系坐低正静静哋饮咖啡睇吓书,或者打卡影相摆上网,都系好嘅选择。😉餐厅面积唔大,但装修格局十分精致典雅,美观而可口嘅甜品整齐地排列,令我目不暇给。🍰🍰我一向最钟意饮手冲咖啡,咖啡师推介包括例子埃塞俄比亚、印尼、乌干达等嘅咖啡豆。虽然我首选嚟自埃塞俄比亚嘅咖啡,但当咖啡师知道我想饮偏酸带果香嘅咖啡,就推介印尼嘅咖啡豆。我就决定跟从咖啡师嘅意见,一试印尼咖啡。☺️Nana Cheesecake 最特别嘅地方系芝士蛋糕入边夹杂左果肉,咬落去十分之清新爽甜,而芝士蛋糕嘅芝士香而不腻,饼底10分松化,带比我多层次嘅享受!🤩咖啡师推介嘅印尼咖啡果冇介绍错。咖啡充满果味同花香,味道偏酸,冇平时饮咖啡嘅苦味,系我最喜欢嘅口味之一。😘一口芝士蛋糕,一口咖啡,一个舒适宁静嘅环境,恍如置身于沙漠上嘅一角绿洲。可以喺度悠闲嘅下午,真系十分幸福。虽然总共花费$120左右,但可以享受到咁高质嘅环境甜品同咖啡系值得㗎!😍