2023-05-12
揸车深水埗揾食,离远已经见到橙红色门面好抢眼,餐厅仲设有免费车位好吸引,唔使周围揾位,直接泊入去。「边叙边醉」主打高质火锅,楼高两层,有专用电梯直达,门口无梯级,设有特大洗手间,系无障碍餐厅。装修以鲜橙色撞绿色为主,门口有酒樽形「我无醉」千层镜装饰,连洗手间都有过瘾标语,设计充满玩味,非常打卡able。设有VIP房,独立梳化卡座坐得舒服,店员细心有礼。ღ welcome drink⊛酸梅汤一坐低,餐厅便为每一位光临嘅客人送上一杯welcome drink,好窝心,系冰冻酸梅汤,酸酸的又唔太甜,好开胃。ღ餐前小食⊛麻辣青瓜拌木耳麻辣汁够麻又够辣,但又唔会辣到食唔到,新鲜青瓜同木耳清爽配合,加埋脆花生爽口又惹味。⊛醉牛𦟌、醉牛筋花雕酒味香浓,牛𦟌浸得入味有嚼劲,切成条状嘅牛筋口感黏软Q弹。ღ汤底⊛滋润花胶螺片鲜鸡锅 $438 (原价$668)呢款汤底系母亲节期间限定,用上半只鸡、花胶、螺片、雪耳、杞子熬制,真材实料,都好大锅。打边炉前一定要先叹一碗汤,一入口滋润顺喉,啖啖精华,呢个汤底真系无得输,仲要螺片同花胶都唔细件,啱晒带妈妈嚟食,我觉得饮一碗系唔够喉嘅。叹完靓汤之后,店员为我哋加汤开
ღ welcome drink
⊛酸梅汤
ღ餐前小食
⊛麻辣青瓜拌木耳
⊛醉牛𦟌、醉牛筋
ღ汤底
⊛滋润花胶螺片鲜鸡锅 $438 (原价$668)
呢款汤底系母亲节期间限定,用上半只鸡、花胶、螺片、雪耳、杞子熬制,真材实料,都好大锅。打边炉前一定要先叹一碗汤,一入口滋润顺喉,啖啖精华,呢个汤底真系无得输,仲要螺片同花胶都唔细件,啱晒带妈妈嚟食,我觉得饮一碗系唔够喉嘅。叹完靓汤之后,店员为我哋加汤开始打边炉。
餐厅平时主打嘅四款汤底,都有用唔同嘅酒入馔,衬返店名「边叙边醉」主题几有特色,我已经谂紧下次嚟试边款。
⊛ 牛颈脊
手切牛颈脊新鲜,油花比例适中,色泽红润,唔好渌太耐,口感软嫩有嚼劲,牛味浓郁。
⊛ 封门柳
肉质软腍,入口牛味极为浓郁丰富,涮一涮就最好味,啱晒牛魔王。
ღ手工饺
手工饺子都系餐厅自家制,每日新鲜包,为咗掌握烹调时间,店员细心俾个计时器我哋,水滚计渌五分钟,就可以品尝到最佳嘅味道,最好就跟埋次序食啦。
⊛饺子并盘 (8只)
⊙自创花雕醉鸡饺
皮薄馅多,咬开充满汤汁,好香花雕酒味,有点似灌汤小笼包,必食推介。
⊙黑松露鲍鱼饺
入口充满黑松露香气,咬开真系明显见到鲍鱼粒,真材实料,值得试吓。
⊙鲜虾云吞
满满馅料,大只虾肉,爽口弹牙。
⊙黑豚肉韮菜饺
呢款经典配搭,饺子控一定要试吓,餐厅选用黑豚肉制作,加上韮菜独特香气浓郁,建议最后先食。
ღ边炉配料
⊛自制脆炸响铃
打边炉必点,新鲜即炸,都大件,热辣辣非常脆。
⊛新鲜蔬菜拼盘
有金菇、冬菇、生菜、皇帝菜,娃娃菜,仲有粟米好甜。
⊛淮山面
打边炉尾声梗系渌返个面,淮山面感觉比较健康,幼身,口感爽滑。自己钟意打边炉渌面要煮得腍啲,索晒啲汤汁食好滋味。
ღ甜品
⊛雪燕椰汁奶冻
粉红色玫瑰花造型,顶上放雪燕,衬晒母亲节。椰汁奶冻香滑低甜,雪燕养颜妈妈实钟意,跟母亲节期间限定锅底赠送。
ღ饮品
⊛ 竹蔗茅根雪梨水
味道感觉足料又唔太甜,清热润喉解渴,打边炉最啱。
愉快满足的一餐,必定再次回访,望到餐牌仲有刺身同海鲜都几抵食,下次一定嚟试吓。呢度环境、服务、食物都高质,怪不得经常爆满,就嚟母亲节,想同屋企人庆祝真系要预早book位。 #边叙边醉
地址:深水埗海坛街205号地下A号舖及1楼