2天前 0 浏览
𠮶晚朋友畀我生日惊喜,带我去尖沙咀食Omakase,令我觉得受宠若惊,因为我从来冇食过Omakase,朋友早就Book咗位,真系好感动。第一次食Omakase心情好紧张,不过服务员嘅热情态度令我冇咁紧张,餐厅入面环境又好舒服,我哋好Enjoy。我哋点嘅系海胆奢华体验,食物种类繁多,师傅都好有耐性咁讲解每一道菜。每一道菜都系精心特制,摆盘精致,令我哋眼前一亮!最印象深刻嘅系壳付原只海胆,原汁原味嘅海胆肉质厚靭,淡黄色,食落去有少少回甘苦味,清甜嘅海水味,十分新鲜。之后仲有北海道牡丹虾配海胆,牡丹虾嘅肉质绵软中带有弹性,肉嘅甜美喺口中逐渐散开,爽脆而鲜味十足😋炭烧帆立贝海胆汉堡同样难以忘怀,每一啖都充满咗新鲜嘅海鲜味,仲带有微微嘅炭烧味,海胆味十分浓厚,令人惊喜嘅搭配。仲有令人回味无穷嘅松叶蟹鸡汤配海胆,口感鲜美,爽滑,松叶蟹、海胆同鸡汤互相搭配,使得成道菜味道层次丰富😍😍最钟意嘅食物仲有和牛海胆热狗,和牛系顶级嘅A4和牛薄切包住寿司饭,和牛油脂完美同饭结合,再配上海胆,令其味道得到升华,食得唔亦乐乎。我哋仲Order咗一支清酒,享受美食之余仲有酒精嘅享受,成个人都好放松。