2020-02-08
北上深圳寻辣已经成为唔少香港人嘅周末指定动作。越辣就越过瘾,越麻就越兴奋🌶如果嫌路途太遥远,大可以嚟呢间正宗四川菜馆,米芝莲大厨系四川人,所以用料同手法都好正宗。每款菜式都辣得各有特色,而且有唔同辣度选择,照顾番BB级嘅悲伤小姐同越级挑战嘅客人👧🏻➡️👩🏻💗烧椒皮蛋 ($48)溏心皮蛋浸系满江红嘅辣油上,卖相超吸引😍不过蛋黄食落唔香又唔膻,净系食到弹牙嘅蛋白,冇咗皮蛋特有嘅味道好失望☹️剁椒加咗蒜蓉所以食落香咗,味道属微辣冇乜麻味,望落去感觉仲辣d!💗人见人爱酸菜鱼 配粉条($248)汤底用咗猪骨、鲗鱼同鲈鱼骨熬成,加入指天椒、花椒 、 原串青花椒等,味道鲜甜且酸辣麻香,最值得赞系唔算油腻🍲餐厅特意用咗二十个月云南老埕酸菜、四川酸菜同广东咸酸菜炮制,既有挂汤一流嘅菜叶,亦有爽脆嘅茎部,不过唔够酸甜味,但口感就几好🤔鲈鱼片带住鱼皮,嫩滑得嚟依然保留鱼肉嘅纹理,完全冇糊烂。胜在冇鱼骨,份量又多, 冇腥酸味,不过鱼嘅鲜甜味就俾辣味盖哂🐟垫料亦都好足料,宽大嘅薯粉口感滑溜烟韧,吸汤度十足,好味又饱肚。仲有莴笋做配料,口感爽脆,充满蔬菜嘅鲜甜味, 厚薄均一致,好刀工👍🏼💗红糖糍粑($48)糯米糍外层
💗烧椒皮蛋 ($48)
溏心皮蛋浸系满江红嘅辣油上,卖相超吸引😍不过蛋黄食落唔香又唔膻,净系食到弹牙嘅蛋白,冇咗皮蛋特有嘅味道好失望☹️剁椒加咗蒜蓉所以食落香咗,味道属微辣冇乜麻味,望落去感觉仲辣d! 💗人见人爱酸菜鱼 配粉条($248)
汤底用咗猪骨、鲗鱼同鲈鱼骨熬成,加入指天椒、花椒 、 原串青花椒等,味道鲜甜且酸辣麻香,最值得赞系唔算油腻🍲餐厅特意用咗二十个月云南老埕酸菜、四川酸菜同广东咸酸菜炮制,既有挂汤一流嘅菜叶,亦有爽脆嘅茎部,不过唔够酸甜味,但口感就几好🤔鲈鱼片带住鱼皮,嫩滑得嚟依然保留鱼肉嘅纹理,完全冇糊烂。胜在冇鱼骨,份量又多, 冇腥酸味,不过鱼嘅鲜甜味就俾辣味盖哂🐟垫料亦都好足料,宽大嘅薯粉口感滑溜烟韧,吸汤度十足,好味又饱肚。仲有莴笋做配料,口感爽脆,充满蔬菜嘅鲜甜味, 厚薄均一致,好刀工👍🏼 💗红糖糍粑($48)
糯米糍外层炸得香脆热辣辣,里面就非常软滑,坚系外脆内软,啱哂悲伤小姐呢个烟韧控🍡食落亦吾会好油腻,点上甜丝丝且浓郁嘅黑糖汁,非常适合解辣,作为甜品一流🤤