2020-02-25
小食 • 棠,店如其名,卖嘅就系一般港式小食:鱼蛋烧卖鸡翼鸡髀多士三文治捞面捞丁颓饭等等等等,食物大众化,价钱亲民,三四十蚊就食到个肚饱一饱。必食推介爆炸鱼蛋,十蚊有五大粒,非常抵食,之前曾经有街坊请我食过,惊为天人;今次再试,新鲜热辣,肉质弹牙,食到阵阵油炸嘅香气之余又唔会觉得好油淋淋,真系好正👍。叫多个店家推介嘅猪颈肉鸡蛋芝士捞面,猪颈肉份量算多,肉质软腍( 我最怕好似柴皮嘅猪颈肉😂),腌得颇入味;酱汁嘅芝士味虽然唔算好浓,但份量又系劲多,捞埋成碗嘢嚟食,其实好腻,不过又好滋味🤗。店嘅面积虽然好细,得几个堂食座位,但到处都系文宣同连侬墙,门口仲摆咗一张枱畀人写 memo 纸,张枱仲阔过我食嘢张 bar 枱,可见在老板心目中,孰轻孰重。我忽然想起圣经故事入面奉献两个小钱嘅穷寡妇 ❤️。
我忽然想起圣经故事入面奉献两个小钱嘅穷寡妇 ❤️。