2014-11-15
寻晚同朋友食饭,book左枱去到就有位坐,我地叫左花雕酒汤底黎打边炉,配料方面叫左碟鸡,两碟唔同款嘅牛肉,鹅肠,四宝丸,芝士丸,云吞,水饺,鱼皮饺,响玲,山根,冬瓜,薯仔,午餐肉,仲有炸鱼皮,之后我地仲叫多个酸菜烤鱼添首先讲下个酸菜烤鱼先,条鱼炸完之后放系d芽菜同秀珍菇上面,面头再铺多一层芹菜,连埋汤一齐加热,滚嘅时候已经香到流哂口水,等我试左底果d芽菜同秀珍菇先,原来佢地已经索哂d精华,咬落好多汁好好味,条鱼食落好滑,一d都唔会觉得煮得太老,连我哩个唔钟意食鱼嘅人都俾佢吸引到,食到停唔到口,所以酸菜烤鱼好快就俾我地清哂lu其实我地一路食鱼果阵,隔离果煲花雕酒汤底已经同步进行中,d鸡好大件又唔肥,食落又唔“鞋”口,两款唔同嘅牛肉都好出色,特别系手切牛肉,厚度适中牛味浓郁,好啱d钟意食牛肉嘅朋友, 学朋友仔话斋“哩碟牛肉无得输呀”,手打 四宝丸好弹牙,可惜已经好饱如果唔系我会叫多碟,本人对炸鱼皮同响玲好高要求,因为出面有d铺头卖嘅炸鱼皮就算浸左汤都好,都总会有某d位系好似一旧野咁,硬到咬唔到同埋唔脆,但佢地嘅炸鱼皮同响玲完全系符合我嘅要求,所以我一定会再约一大班朋友仔黎再食过p.s侍应们
p.s侍应们好好人,见我地个煲就快无汤,自动自觉帮我地加,又主动帮我地清理骨碟,值得加分