2024-12-07 0 浏览
最近去咗铜锣湾嘅 ufufu Cafe, 呢间日式咖啡店真系好有气氛,尤其而家临近圣诞,入面摆满咗可爱嘅圣诞装饰,打卡一流!而家仲有期间限定嘅汉堡包,所以即刻试咗佢哋嘅吉列松叶蟹汉堡。呢个汉堡真系冇令我失望,松叶蟹炸得好脆,啖啖都系蟹肉,鲜味澎湃,配埋沙律菜,清新又唔腻。如果加 $48 升级套餐,仲可以有汤、沙律同埋饮品。今日嘅汤系忌廉蘑菇汤,香滑浓郁;沙律菜亦好新鲜,带酸嘅酱汁真系开胃。至于饮品,我试咗 冲绳杂果梳打,清新得嚟仲有菠萝等生果,听讲佢哋每款梳打都用唔同地区嘅日本生果,下次一定要试埋其他味道! 另外,小食方面,点咗ufufu鸡翼,鸡翼炸得恰到好处,外皮脆而唔厚,肉质嫩滑多汁,表面洒上啲芝麻,香口到停唔到手。最后当然唔少得试吓佢招牌嘅日式甜品——草莓物语巴菲。成个芭菲层次好丰富,顶层系香浓牛乳雪糕,配埋士多啤梨,甜而不腻。入面仲有脆片同饼,口感层次分明,每一啖都系惊喜!