呢間sogo附近嘅日式洋食屋,係來自佐賀縣嘅日本過江龍,主打和洋料理,蛋包飯、咖哩、甜品更係佢地嘅招牌菜!🍳鹿兒島和牛漢堡蛋包飯 ($168)漢堡以鹿兒島和牛制成,厚度十足,煎完之後都保持鮮嫩,每一啖都滲出濃郁肉味同豐富嘅肉汁!蛋包飯超滑溜,入面包住蕃茄炒飯🍅配上惹味嘅日式咖喱汁,味道更香濃,係好正宗既日式蛋包飯👍🏼餐廳提供四款配料調味,包括炸蔥、椰絲、提子乾、福神漬,按個人喜好添加,增添層次感~🍝明太子帆立貝忌廉意粉 ($128)微辣明太子配上濃厚忌廉,一定係意粉醬汁嘅天花板🥰帆立貝鮮甜彈牙,意粉軟硬度適中、非常掛汁,表面加咗明太子,撈勻後濃而不膩,十分推薦!🍵八女抹茶多士 ($138)擺盤好靚好打卡📸法式多士金黃鬆脆,口感輕盈且帶有空氣感,作為飯後甜品都唔會有負擔🫶🏻吐司配上濃郁嘅抹茶醬汁、甜滑嘅十勝紅豆蓉,簡直係絕配😆 仲有軟糯白玉、新鮮士多啤梨,非常滿足🥰八女抹茶雪糕唔會太甜,入口軟滑,帶有茶味回甘,抹茶控必試!總結:環境舒適,價錢唔算貴,可以一試~
鹿兒島和牛漢堡蛋包飯

🍳鹿兒島和牛漢堡蛋包飯 ($168)
帆立貝明太子忌廉意粉

🍝明太子帆立貝忌廉意粉 ($128)
八女抹茶多士

🍵八女抹茶多士 ($138)
擺盤好靚好打卡📸

總結:環境舒適,價錢唔算貴,可以一試~

八女抹茶多士
《UFUFU炸雞芝士咖喱烏冬》UFUFU名物 炸雞熱辣辣 外酥內嫩白色忌廉下面收埋芝士咖喱烏冬每條順滑QQ烏冬都掛滿濃郁既咖喱醬汁 咖喱香氣四溢 加埋拉絲芝士 層次豐富.《天婦羅炸蝦蜆烏冬》足足有三大隻天婦羅炸蝦 外脆內嫩仲有好多大蜆 蜆肉鮮美 湯頭充滿海鮮既鮮甜令Q彈烏冬都份外鮮美.《草莓家族中 French Toast》想推薦大家黎到必須要試呢到既法式吐司🍞Mixed Berry 呢款色彩繽紛新鮮草莓、藍莓、紅桑子.. 組成紅至紫唔同層次🍓🫐🍒法式吐司外酥內軟 份量都幾多果漿既酸甜同柔滑的奶油 仲有軟雪糕🍦成件事甜而不膩 正

《UFUFU炸雞芝士咖喱烏冬》

令Q彈烏冬都份外鮮美

《草莓家族中 French Toast》
想推薦大家黎到必須要試呢到既法式吐司🍞
Mixed Berry 呢款色彩繽紛
新鮮草莓、藍莓、紅桑子.. 組成紅至紫唔同層次🍓🫐🍒
法式吐司外酥內軟 份量都幾多
果漿既酸甜同柔滑的奶油 仲有軟雪糕🍦
成件事甜而不膩 正

5天前 0 浏览
今天我和家人在「Ufufu cafe」享受了一個悠閒的下午,呢間日式咖啡店的環境設計非常舒適,充滿了日式休閒的氣氛。長吧枱提供了一個與咖啡師互動的好機會,令人感覺更加親切,十分適合朋友聚會。我點了Set Lunch,裡面有芒果蝦沙律🥗是日餐湯及咖啡,主菜是和牛漢堡扒,配上大根燒汁,口感juicy,肉質鮮嫩,配香脆的炸薯條,外脆內軟,傾吓傾吓唔覺就食完。另外,Tea Set的UFUFU炸雞🍗外皮香脆,內裡柔軟,與我杯咖啡絕配。堂食時,我還以優惠價$15加了八女抹茶軟雪糕,抹茶香濃,清新的口感為這個下午畫上了圓滿的句號。整體來說,「Ufufu cafe」以其獨特的環境和美味的食物,絕對是一個值得再次光顧的地方。

2025-02-18
下午茶
2025-02-21 0 浏览
喺銅鑼灣嘅時候,想食日式咖喱依間係一個唔錯嘅選擇,而且佢每款主食加錢就可以轉套餐,可以有沙律餐湯同飲品我個人幾鍾意佢嘅吉列豬扒咖喱飯,咖喱汁香濃,帶有小小酸味同甜味,啲豬扒炸得啱啱好,口感香脆,仲可以叫小飯添。而照燒雞扒配月見汁都幾好!雞扒燒得啱啱好,醬汁香甜入味,再配上月見汁,充滿咗蛋香,而且隔離仲會有薯條同沙律作為配搭。而套餐飲品,我揀咗鹿兒島柑橘梳打!清新嘅柑橘味道同氣泡嘅口感好搭!最後梗係要配一份牛乳軟雪糕!雪糕滑順濃郁,牛奶味道濃郁而不膩,正!
喺銅鑼灣嘅時候,想食日式咖喱

2025-02-21 0 浏览
今日難得兩母女出去銅鑼灣行街,就順便食埋飯先返去~SOGO後面條街都幾多嘢食,想食日式嘢,就揀咗呢間餐廳~-鹿兒島和牛頸肉蛋包飯($148)嘅醬汁比較濃,配埋蛋包飯食啱啱好,和牛頸肉亦都好腍身,牛味都幾香~-蕃茄羅勒pizza($118)雖然冇乜加其他材料,但正所謂簡單嘅嘢越難整得好食🤭個Pizza同平時大型連鎖店嘅唔同,餅皮比較煙靭同埋餅底比較薄,但啲醬汁唔會令到餅底濕腍腍,令我諗返起舊年喺意大利拿玻里食嘅pizza😋-ufufu炸雞($58)有啲似唐揚炸雞,望落比較乾身,但估唔到入面仲好Juicy,唔使特登點醬,味道都好夠👍🏻-見佢有好多款唔同水果味道嘅梳打,就叫咗個博多甜王草莓梳打($48),貪佢個樣啱晒打卡🤣平時飲呢啲最怕浸假士多啤梨味,但呢杯唔會,不過如果士多啤梨味再重啲就好啦😋
2025-02-19 0 浏览
今日嚟到UFUFU CAFE,食咗佢哋嘅午餐套餐,包括蘑菇湯同沙律,真係幾好味!蘑菇湯香濃,沙律清新,食完覺得心情好好!😋🥗然後就係天婦羅蝦烏冬,蝦炸得金黃,外脆內嫩,搭配滑滑嘅烏冬,簡直係完美組合!🍤🍜飲住杯冰檸檬茶,清爽又消暑,整個午餐感覺舒適!🍹再嚟試下滑蛋沙律,上面有啲火腿,蛋超滑溜,口感豐富,真係好好味!🍳🥓最後,八女抹茶多士擺盤靚,抹茶醬同紅豆搭配得恰到好處,芒果芭菲層次分明又唔會太甜,果香味好撲鼻,食完令人心情愉快!🥭🍨
飲住杯冰檸檬茶,清爽又消暑,整個午餐感覺舒適!🍹
最後,八女抹茶多士擺盤靚,抹茶醬同紅豆搭配得恰到好處,
2025-02-18 0 浏览
這家燒肉店隔壁的Cafe,名字好可愛,意思不知道,純粹讀音肉呼呼/軟呼呼的。主打和洋食物,好吸引。UFUFU 滑蛋沙律 $78滑蛋/沙律菜/煙肉粒,沙律菜已經混和了油醋汁,半熟的滑蛋滿得差點看不到沙律菜了,真的好嫩滑,粗粒煙肉好多,啖啖肉,不過我還是喜歡切幼粒的😜。壽喜燒牛肉烏冬 $128這幾天天氣凍,剛進店已看到基本每桌都點,我們也不執輸。原鍋上桌,店員提醒5分鐘後揭鍋蓋,牛肉非常嫩滑有牛味,大量的金菇及清甜的日本大蔥,還有滑蛋。卡邦尼意粉 $108這款意粉在不同餐廳都會點,這家的量很大,醬汁比較濃稠又Creamy,奶香十足,再加上粗粒的煙肉,挺滿足的,不過量大,吃多還是有點膩😂。UFUFU雞翼 $58🎶燒雞翼,我鐘意食🎶,不是脆面的,不過雞翼好入味,濃濃醬香,旁邊還有柚子醬,所以吃幾隻還是清爽的。總結,很和洋匯聚的一餐,食物不錯,裝修跟在日本的西餐廳沒甚麼區別,客流也很多,所以整個用餐體驗很好。

UFUFU 滑蛋沙律 $78

卡邦尼意粉
UFUFU雞翼
  • UFUFU滑蛋沙律
2025-02-17 0 浏览
有間日本過江龍甜品店UFUFU CAFE 在銅鑼灣都有間,這主打靚靚打卡日式甜品,包括層次十足的芭菲杯、French Toast、咖哩蛋包飯、壽喜燒烏冬等都好吸引!全新推出午市餐目,定價親民之外,有6️⃣款人氣餐點套餐包含前菜🥗、餐湯🥣、主菜🍜及飲品炸豬排蛋包飯多塊炸物豬排外脆內軟,使我垂涎三尺🤤 蛋包飯啖啖滑溜雞蛋送飯一流!壽喜燒牛肉壽喜燒份量豐富,牛肉滑溜香濃,配菜一齊食滋味無窮!甜點:朱古力香橙🍊芭菲外型美美打卡不錯,慢慢倒下朱古力在芭菲上,一層一層到香橙🍊粒粒口感十足!UFUFU CAFE 地址:銅鑼灣謝斐道535號Tower 5351樓101-102號舖

炸豬排蛋包飯
壽喜燒
牛肉壽喜燒份量豐富,牛肉滑溜香濃,配菜一齊食滋味無窮!
甜點:朱古力香橙🍊芭菲

UFUFU CAFE
2025-02-05 301 浏览
UFUFU CAFE嘅定食種類都幾多包括蛋包飯定食、咖喱定食、漢堡定食等等價錢大約係HK$100至HK$200之間,價錢合理餐廳環境舒適,乾淨企理,營造出輕鬆愉快既用餐氛圍☺️座位寬敞,適合朋友聚餐或者情侶約會💕🔸 美國西冷牛扒配日式酸洋蔥汁牛扒煎到5成熟,肉質鮮嫩多汁搭配嘅日式酸洋蔥汁增添咗清新嘅日本風味本身呢個餐係配薯條,但我想健康啲,所以就揀咗轉白飯🔸 吉士忌廉芒果芭菲呢個甜品真係令人有驚喜,又靚又好味賣相吸引,用嚟打卡一流😍餐廳用芒果砌成玫瑰花造型味道都唔會令人失望,芭菲層次分明,吉士滑溜,芒果新鮮,加埋忌廉食完之後心情靚晒☺️🔸 玫瑰檸檬茶🌹呢杯玫瑰檸檬茶清新提神,玫瑰香氣四溢茶壺下面仲有個小蠟燭,而家天氣咁凍,保溫一流👍🏻
UFUFU CAFE嘅定食種類都幾多
包括蛋包飯定食、咖喱定食、漢堡定食等等
價錢大約係HK$100至HK$200之間,價錢合理
餐廳環境舒適,乾淨企理,營造出輕鬆愉快既用餐氛圍☺️
座位寬敞,適合朋友聚餐或者情侶約會💕

🔸 美國西冷牛扒配日式酸洋蔥汁
牛扒煎到5成熟,肉質鮮嫩多汁
搭配嘅日式酸洋蔥汁增添咗清新嘅日本風味
本身呢個餐係配薯條,但我想健康啲,所以就揀咗轉白飯

🔸 吉士忌廉芒果芭菲
呢個甜品真係令人有驚喜,又靚又好味
賣相吸引,用嚟打卡一流😍餐廳用芒果砌成玫瑰花造型
食完之後心情靚晒☺️

🔸 玫瑰檸檬茶🌹
呢杯玫瑰檸檬茶清新提神,玫瑰香氣四溢
茶壺下面仲有個小蠟燭,而家天氣咁凍,保溫一流👍🏻
收藏了好一陣子的日式洋食料理 ufufu最近終於探店去了 : ) 位於 ᴛᴏᴡᴇʀ 𝟻𝟹𝟻 一樓 (樓梯入口有點隱蔽 玄關左邊是 ufufu 用餐區 面積比想像中大小隱世的環境也坐得很舒適是銅鑼灣晚餐的 ʜɪᴅᴅᴇɴ ɢᴇᴍ ᴜғᴜғᴜ 餐點豐富多元 主打各種日式洋食像是蛋包飯 甜品 意粉 最近還推出了漢堡主食加 $𝟹𝟾 - $𝟺𝟾 可升級成豐富套餐𓋪 鹿兒島和牛芝士漢堡 𓋪 壽喜燒牛肉烏冬和牛漢堡超厚一個 如果再 ᴊᴜɪᴄʏ 一點會較好配上芝士跟底下的千島醬 邪惡壽喜燒鍋會在呈上後煮熟 裡面有牛肉 金菇 雞蛋跟烏冬煮開後滑溜的烏冬掛上香甜的壽喜燒醬汁 好滿足𓋪 吉士忌廉芒果芭菲𓋪 蕨餅招牌甜品有各款芭菲 選擇困難症上線最後選了個好吃又 ɪɢ-ᴀʙʟᴇ 的芒果款ᴛᴏᴘᴘɪɴɢ 用芒果片砌成玫瑰花狀 還有香滑雪糕 底層有穀物脆片增加口感同場加映有煙軔的蕨餅 加上黑糖蜜 好滋味𓎺 博多甜王草莓梳打𓎺 ɪᴄᴇᴅ ʟᴀᴛᴛᴇ友人點的草莓梳打帶清爽 不多不少也解膩另外還有幾款以日本水果製成的梳打都很吸引感覺下次可以過來安可另外這邊面積很大 感覺多人聚餐也滿適合
收藏了好一陣子的日式洋食料理 ufufu
最近終於探店去了 : )
位於 ᴛᴏᴡᴇʀ 𝟻𝟹𝟻 一樓 (樓梯入口有點隱蔽

都很吸引

感覺下次可以過來安可
另外這邊面積很大 感覺多人聚餐也滿適合
2025-01-16
主打日式西餐, 必試期間限定漢堡包、日式蛋包飯、人氣芭菲!叫期間限定嘅Burger Set仲可以優惠價升級為套餐!🥗滑蛋沙律鍾意食滑蛋嘅唔好錯過!沙律菜上面有超嫩滑嘅炒蛋🍳, 帶蛋奶香, 沙律菜夠新鮮, 上面仲有煙肉粒🥓 🍔玉子醬油燒雞腿漢堡推介👍🏻 烘過嘅麵包外鬆脆內軟熟, 裏面夾住厚玉子、燒雞腿、青瓜🥒、蕃茄片🍅、生菜🥬, 份量十足!玉子又大又厚身, 口感蓬鬆, 充滿香甜蛋香; 雞扒肉質好嫩, 好香照燒醬汁嘅味道, 成個組合好正呀!🍨八女抹茶芭菲賣相好精緻!用上日本八女抹茶粉製作🍃, 抹茶雪糕茶味甘香🍵, 濃厚而不苦澀, 帶出抹茶嘅韻味~ 表面有一層忌廉, 搭配白玉、抹茶寒天凍、紅豆🫘、栗子🌰, 味道層次豐富又好食😋!🫖菊花枸杞茶加入枸杞、菊花🌼, 飲落散發着淡雅菊花清香, 杞子微甜甘潤~

🥗滑蛋沙律

🍔玉子醬油燒雞腿漢堡

🍨八女抹茶芭菲

🫖菊花枸杞茶
2025-01-20
  • 玉子醬油燒雞腿漢堡
2025-01-28 302 浏览
早排見朋友分享銅鑼灣間ufufu cafe,見食物賣相幾吸引,呢日出開銅鑼灣買野順便過嚟試吓🍽️🍽️Set Lunch $98🥗巴馬火腿凱撒沙律 +$15🍲是日餐湯🍛吉列千層豬柳炸蝦蛋包飯 +$35☕️拿鐵咖啡 +$15Parma ham配凱撒沙律真係無得輸,夠晒開胃,是日餐湯係忌廉蘑菇湯,飲落好香滑吉列炸蝦&吉列千層豬柳外層炸得好脆,入面豬柳片好軟熟,炒蛋炒得嫩滑,蛋包飯嘅飯唔係白飯,係蕃茄醬炒飯,幾有驚喜👍🏻🍽️Set Lunch $98🥗巴馬火腿凱撒沙律 +$15🍲是日餐湯🍛吉列雞扒咖哩飯🍹凍檸茶吉列雞扒超厚切超大塊,同樣炸得好香脆,雞扒仲好嫩唔會炸到好嚡,咖哩汁幾香濃唔會太辣,送飯一流😋餐廳仲提供咗4款配料(炸洋蔥|提子乾|椰絲|福神漬)可以加落咖啡飯,提升味道同口感👍🏻🍨草莓物語 $88呢個芭菲超正🤩雪糕好重牛奶味,加埋士多啤梨|忌廉|穀物片 等,整體口感豐富好好味

🍽️Set Lunch $98

🍛吉列雞扒咖哩飯
🍹凍檸茶

🍨草莓物語 $88

2025-01-24 273 浏览
今日喺銅鑼灣行下行下發現有一間cafe店,入面地方開揚闊落又安靜, 好適合慢慢傾計!佢有超多嘢可以揀, 而且樣樣嘢個樣都好靚同埋精緻!最後我揀咗兩個午餐set!我覺得都幾抵!🐑咖喱吉列千層豬柳炸蝦蛋包飯 $133佢蛋包飯個蛋好嫩滑, 入面包住嘅係類似茄汁炒飯, 吉列千層豬柳食落去好有層次同埋特別, 炸蝦都好大隻!咖哩係屬於甜咖哩唔會辣!最特別嘅地方係佢拎咗四個配料畀我加落去個咖哩飯, 真係第一次見, 包括咗椰絲, 薑, 炸洋蔥, 漬大根!😮🐑大蝦青醬意粉$123好大碟,個醬汁調得幾好味, 大蝦爽口新鮮彈牙!!🐑每個set都包野菜沙律, 是日餐湯!野菜沙律整得好精緻有好多唔同嘅蔬菜,一啲都唔hea!是日餐湯係類似蘑菇薯仔湯都唔錯!🐑檸檬茶我鍾意佢啲檸檬擺得好靚!🐑拿鐵咖啡 +$15有好靚嘅拉花, 咖啡味亦都醇厚香濃!🐑香橙朱古力芭菲 $88美觀的芭菲, 面頭有好大舊牛奶雪糕加合桃,可以自行加上朱古力汁, 裏面有剝好了無渣的小橙子, 仲有brownie同脆朱古力喺底, 口感豐富!🐑牛乳軟雪糕 $38濃厚的牛乳雪糕, 好適合食完主餐之後再嚟一個點綴!

佢有超多嘢可以揀, 而且樣樣嘢個樣都好靚同埋精緻!

最後我揀咗兩個午餐set!
我覺得都幾抵!

🐑咖喱吉列千層豬柳炸蝦蛋包飯 $133

🐑大蝦青醬意粉$123
好大碟,個醬汁調得幾好味, 大蝦爽口新鮮彈牙!!

🐑每個set都包野菜沙律, 是日餐湯!
野菜沙律整得好精緻有好多唔同嘅蔬菜,
一啲都唔hea!
是日餐湯係類似蘑菇薯仔湯都唔錯!

🐑檸檬茶
我鍾意佢啲檸檬擺得好靚!

🐑拿鐵咖啡 +$15
有好靚嘅拉花, 咖啡味亦都醇厚香濃!

🐑香橙朱古力芭菲 $88
美觀的芭菲, 面頭有好大舊牛奶雪糕加合桃

🐑牛乳軟雪糕 $38
濃厚的牛乳雪糕, 好適合食完主餐之後再嚟一個點綴!

2025-01-24 258 浏览
📍UFUFU CAFE (Tower 535)📍銅鑼灣謝斐道535號Tower 535 1樓101-102號舖 🟡 鹿兒島和牛芝士漢堡 $138鹿兒島和牛的香氣突出,配上濃郁的芝士,每一口都滿載濃厚的味道。牛肉煎得恰到好處,內裡仍保留少許肉汁。配菜是薯條,炸得香脆,正!🟡 吉列廣島蠔 $58廣島蠔外層炸得金黃酥脆,內裡仍保留豐富汁液,入口即溶。🟡 熱葡萄烏龍花果茶 $58花果茶香氣濃郁,帶有微甜的葡萄味道,茶底是烏龍茶,味道清新不膩。熱呼呼的感覺尤其適合冷天飲用,喝完讓人身心舒適。 🟡 蕨餅 $48蕨餅口感不太Q彈,但搭配黃豆粉和黑糖漿,甜而不膩,作為飯後甜點剛剛好。 🟡 八女抹茶牛乳雙色雪糕 $48抹茶雪糕的茶香濃郁,不會過甜,牛乳雪糕則帶有天然奶香,兩者搭配層次豐富。雪糕的質感幼滑細膩,是抹茶控不能錯過的一款甜品。
📍UFUFU CAFE (Tower 535)

🟡 鹿兒島和牛芝士漢堡 $138

🟡 吉列廣島蠔 $58
廣島蠔外層炸得金黃酥脆,內裡仍保留豐富汁液,入口即溶。

🟡 熱葡萄烏龍花果茶 $58

🟡 蕨餅 $48

🟡 八女抹茶牛乳雙色雪糕 $48
2025-01-14
2025-01-24 246 浏览
幾個月前光顧過呢間餐廳,記得當時pizza係好好食,而且甜品精緻大份好味。同事突然話想食pizza,我就推薦左呢間!今日試新野parma ham pizza好有驚喜喔~首先餅底好chewy,内餡藏有香草醬好特別,而且parma ham不咸,幾高質。見到有burger就叫左和牛漢堡🍔塊肉好大塊好juicy~值得一試。我地其中一個主菜+$28轉餐有湯同飲品。粟米湯好香濃好好飲,同事大讚咖啡冲得好~Lunch set都好抵食!🥢UFUFU CAFE (Tower 535) 🌏銅鑼灣謝斐道535號Tower 535 1樓101-102號舖
同事突然話想食pizza,我就推薦左呢間!
今日試新野parma ham pizza好有驚喜喔~
見到有burger就叫左和牛漢堡🍔
塊肉好大塊好juicy~值得一試。
我地其中一個主菜+$28轉餐有湯同飲品。
粟米湯好香濃好好飲,同事大讚咖啡冲得好~
Lunch set都好抵食!
🥢UFUFU CAFE (Tower 535)