2017-07-17
泰国菜唔一定要去到泰国食先至最正宗,喺湾仔就有间正宗泰国菜餐厅啦。有传统同创意兼备嘅泰国籍厨师,仲有同样对饮食质素有要求嘅老板。呢度一到夜晚就化身小型酒吧,同朋友们一齐饮杯酒食泰菜最适合啦。古铜色嘅招牌相当吸睛,复古得嚟又带出现代感。餐厅橙黄色灯光俾人好温暖感觉,装潢都好别致,有长形吧台同沙发座位,分别两种唔同风格。即叫即做嘅,有熟虾、木瓜丝、腰果、辣度仲可以自己选择,加入指天椒味道更香浓独特,酱汁甜咸酸辣样样齐,系开胃佳品!呢份薄饼共有8件,2人共享绝无问题。饼底系用云吞皮特制,焗完后更香脆,仲非常足料!榴梿蓉铺满整块薄饼,配上柠檬皮碎有另一种味道。阵阵榴梿味扑鼻而来,小编闻到都流晒口水,食落香甜而不腻,榴梿迷必食!有猪肉、牛肉、鸡肉各2串,可以一次过满足大家唔同口味。如果唔食牛肉,仲可以同餐厅提出用其他肉串代替,服务认真贴心。成个拼盘小编最爱牛肉串,肉质唔会太干身又嫩滑惹味有咬感,沾埋沙爹酱汁甜甜地,香浓美味。用泰国黑豆豉、香茅、辣椒加入少量酒炒成嘅酱汁,同肉蟹搭配恰到好处。辣蟹非常入味,啖啖蟹肉都充满豉椒味,肉质好嫩滑,完全停唔到口。