2022-04-26 376 浏览
相信合成糖水喺九龙城已经系街知巷闻历史悠久,今日就等我介绍吓佢最出名嘅莲子同埋清心丸啦,佢哋差唔多每款嘅糖水都有莲子喺入面,每日都系人手洗干净同埋去皮,仲要熬六至七个钟,先令到佢嘅口感松化绵密,至于清心丸系用左潮州特有既「城鹅粉」制作而成,同水搓团后切成细粒,色泽透明、口感好似果冻咁弹牙,超受欢迎,佢仲有清热消暑嘅作用添,所以我特别钟意佢哋嘅清心丸💚💚所以我哋今次就叫咗个冰花莲子雪耳清心丸同埋腐竹薏米清心丸,佢会有冻食同暖食,味道都唔会差好远,但如果唔钟意食薏米嘅你就唔好嚟呢度食啦,因为佢全部预先就已经有薏米喺度,唔可以走薏米😌😌两款糖水嘅味道都系正,甜度适中,馅料又多,佢每一碗都系满满嘅薏米,平时我都唔系好好薏米,但系呢一间嘅薏米我系完全冇得抗拒,清心丸又够大粒,绝对唔孤寒,未试过嘅一定要试是啦👍🏻👍🏻👍🏻

外卖自取