2024-07-25 160 浏览
终于都到我去试呢个日本过江龙千层酥拿破仑Mille-pressé!今日同同事系铜锣湾食完lunch,就去左附近买甜品食😋黎远已经见到好抢foc既铺名,餐厅环境装修得有种简洁既型格感,仲有个大透明玻璃可以见到店员制作饼饼既过程,成个feel都几好,重点系唔洗排队😙可以慢慢系舖头chill下呢间系日本海外第一间分店,我见得最多就系有焦糖面既拿破仑胆酥Mille-pressé!如果想一次过试多一款口味,就可以拣Half-Half,自选两种口味,价钱就会系半价+半价咁(餐单都有列明每种口味既半价系几多) 另外,原来佢都有咸点叫LA Collation不过我今次就冇试,始终食左lunch 有啲full🙈招牌拿破仑Mille-pressé数量限定 - 白桃吉士味$168我想特别啲,再试左佢数量限定既白桃吉士忌廉酱口味,果然冇失望!😍 首先饼底真系好脆口!焦糖面甜而不腻,但又增加佢既口感。白桃十分香滑,佢唔系甜,但好香!配上吉士酱既甜滑,两者配搭得好好🤤 一啖咬落去真系感觉到好香又甜又滑又脆,咩都有😚 夏天食有个清爽感系几好feel😚伯爵红茶忌廉杏脯果酱 $145另一款口味带左返office同同事分

招牌拿破仑Mille-pressé
数量限定 - 白桃吉士味$168

伯爵红茶忌廉杏脯果酱 $145

另一款口味带左返office同同事分黎食。头先𠮶款嘅食法系好似汉堡包两层咬落去咁😂食起上嚟系有啲困难同埋呢hea。不过返到Office同事就用刀切开,呢个食法系方便啲嘅,同埋细细啖,啲cream同杏脯就唔会飞走🙈

讲返呢个口味,伯爵红茶忌廉酱味道好出,再铺上酸甜可口的杏脯,两样野balance得好好👏🏻 即使我take away隔左可能一个钟先食,个饼底依然好脆,食过既同事都赞不绝口😚

结论
🫰视觉、味道、口感都一流
🫰配搭好夹,吉士酱味道独特
草下钱去试下过江龙啦,可以当一餐😂

好味度:9.5/10
回头度:8.5/10

餐厅资料
餐厅名称:GARIGUETTE
餐厅地址:铜锣湾百德新街42-48号Fashion Walk地下D号舖
营业时间:星期一至日 12:00-20:00