2020-10-01 104 浏览
小妹最爱食泰菜,今日同友人黎到元朗呢间薄荷叶泰菜朝圣,环境时尚得黎不失泰国传统色彩室内放满色彩缤纷既灯笼,另有大荧幕同酒吧区,岩哂一班朋友黎chill一番服务员好周到即刻比餐具餐牌同埋前菜我地,好快我地就叫到成枱都系𩠌呢碟前菜系泰式辣汁配青瓜红萝卜,酸甜辣味组合既味道好醒胃呀柚子虾沙律🥗貌相精致,微甜柚子汁配鲜虾、花生🥜、车厘茄、洋葱,口感十分清新鲜虾冬荫公汤 汤内放满虾、秀珍菇、香茅、青柠叶等材料,份量十足,汤味道浓郁,小妹忍唔住饮左三碗好惹味呀!泰式菠萝炒饭有异于一般原只菠萝上碟既菠萝炒饭,呢度用木桶做容器,份量够哂多绝对唔会输蚀肉松、腰果、红萝卜、菠萝好足料,饭粒充满姜黄同菠萝香味,好味到小妹停唔到口班兰咖哩煮新鲜鸡平时食泰式青、黄咖喱就食得多,薄荷叶呢度既班兰咖喱卖点在于佢既班兰香气味道偏甜唔会好辣,岩哂唔食得辣既朋友新鲜鸡唔会煮得好老,依然滑嫩菠萝青柠梳打饮品方面,呢度除咗泰式餐厅必有既椰青水、仲有啤酒、特式mocktail,梳打水等,小妹就点左呢个青柠梳打,甜度岩岩好,好清新,解辣一流由环境至服务至食物质素,我同友人都好满意薄荷叶呢一餐,推介比入黎元朗既朋友仔

呢碟前菜系泰式辣汁配青瓜红萝卜,酸甜辣味组合既味道好醒胃呀

柚子虾沙律🥗

鲜虾冬荫公汤

好惹味呀!

泰式菠萝炒饭

班兰咖哩煮新鲜鸡
味道偏甜唔会好辣,岩哂唔食得辣既朋友
新鲜鸡唔会煮得好老,依然滑嫩

菠萝青柠梳打

• 甜柚鲜虾沙律