2022-01-06 2017 浏览
📍 鼎家喜筷 上星期同屋企人一齐去咗海之恋商场行街顺便去食晚餐🙆🏻‍♀️我哋就拣咗呢间性价比都几高嘅中式餐厅食我哋一家都几钟意食烧味、点心🥧 我哋比佢哋嘅招牌烧鹅吸引咗🤣-招牌柑橘烧鹅 $178我哋叫咗例牌~ 如果惊唔够可以叫半只/原只😆不过例牌三个人都好够食😋 有十几旧左右另外仲配两款酱✨ 当然小编最钟意柑橘酱 点落去食酸酸甜甜 冇咁油腻👍🏻佢地嘅招牌柑橘烧鹅用了鲜橙、柠檬和青柠等鲜果腌制🤩食落肉质松化 鹅身外皮仲好脆口😋 好快就清哂成碟🤣我哋另外叫多一个上汤濑粉 $20送烧鹅食🤣濑粉食落去弹牙 汤底亦唔会好重味精✨叉烧蛋包饭 $88小编不嬲都好钟意食叉烧 再加上蛋包饭呢个配搭真系一流🤤叉烧肥瘦适中 食落去有咬口 但有少少油🙈蛋煎得好靓 有少少蛋汁可以捞埋啲饭一齐食 饭就咁食偏干 如果多啲叉烧汁可以淋喺饭上面就perfect (˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)仲有前菜凉拌青瓜配送💛烧味夹馍双拼 $56其实系刈包一旧夹住叉烧、另一旧夹住烧鹅😍刈包咬落松软 中间仲夹住大大嚿烧味同青瓜 口感几丰富😋生煎叉烧包 $50一共有两件~ 叉烧包咬落去好脆 中间仲夹住满满嘅叉烧馅\(//∇//)\口感系唔错!不过可惜
📍 鼎家喜筷
上星期同屋企人一齐去咗海之恋商场行街顺便去食晚餐🙆🏻‍♀️
我哋就拣咗呢间性价比都几高嘅中式餐厅食
招牌柑橘烧鹅 $178
我哋叫咗例牌~ 如果惊唔够可以叫半只/原只😆
不过例牌三个人都好够食😋 有十几旧左右
佢地嘅招牌柑橘烧鹅用了鲜橙、柠檬和青柠等鲜果腌制🤩
食落肉质松化 鹅身外皮仲好脆口😋 好快就清哂成碟🤣

蛋煎得好靓 有少少蛋汁可以捞埋啲饭一齐食
叉烧蛋包饭

仲有前菜凉拌青瓜配送💛

烧味夹馍双拼 $56
其实系刈包一旧夹住叉烧、另一旧夹住烧鹅😍
刈包咬落松软 中间仲夹住大大嚿烧味同青瓜 口感几丰富😋
烧味夹馍双拼

生煎叉烧包 $50
口感系唔错!不过可惜食落去底部有啲油🙈
生煎叉烧包

脆香蜜糖吐司配5.0牛奶雪糕 $62
最后最后!点会少得甜品🍮 小编想试呢个甜品好耐😍
吐司超厚身同都几大份 5.0牛奶雪糕食落去奶味香😋
吐司边又唔会焗到㶶晒👍🏻 吐司中间仲有朱古力酱同埋蜜糖酱 咬落去好软熟同埋甜甜地🤤超饱肚!
脆香蜜糖吐司配5.0牛奶雪糕

花生酱多士 $18
多士食落好脆 普普通通一旧多士😂
但唯独觉得花生酱有啲少🥺 食落去有少少干
花生酱多士

✏︎✏︎✏︎✏︎✏︎✏︎✏︎✏︎✏︎✏︎✏︎✏︎✏︎✏︎✏︎✏︎
综合食评📝
外观:★ ★ ★ ★ ★