2019-01-11
最近见到呢间过江龙面包店既茶饮同面包实在太吸引,今日终于黎朝圣!呢度既主打就系软欧面包,Google了一下,原来软欧面包配方中的糖及油脂皆为面粉量的10%以上,而馅料更是面团的20%以上,面团较柔软,可配合不同材料配搭出各种口味的面包,口感更佳。有些面包店的面包「空气感」十足,面包轻飘飘,咬开来面包与馅料中间有一大个窿,好似食风咁。但呢度既面包就无呢个问题,个个咬开都系实心,真材实料既。朱古力脏脏包 $35朱古力包+朱古力脆皮+朱古力粉呢个面包够晒浓朱古力味,但唔会过甜,因为面团甜度本身不高,所以就算食左咁大个包都唔会有好济好腻既感觉,馅料有少许忌廉芝士,又多左一个味道层次。抹茶脏脏包 $35抹茶包+白朱古力脆皮+红豆面包口感实在,略带发酵面团既韧性,白朱古力脆皮上既抹茶粉很甘,朋友食完话有正宗抹茶粉既感觉~法式鲔鱼$22馅料非常丰富,除左主角吞拿鱼外,仲有洋葱、蓄茄、沙律酱同芝士等面包系法式长棍面包~ 外皮较硬但内心面包是软身的,有沙律酱既关系所以面包馅料比较湿润易入口,唔会「干争争」法式香肠总汇 $22香肠总汇都系超多馅料的,馅料多到可以媲美薄饼呢~ 哈哈粟米多甜多汁,叮热后食芝士
朱古力脏脏包 $35
朱古力包+朱古力脆皮+朱古力粉
呢个面包够晒浓朱古力味,但唔会过甜,因为面团甜度本身不高,所以就算食左咁大个包都唔会有好济好腻既感觉,馅料有少许忌廉芝士,又多左一个味道层次。 抹茶脏脏包 $35
抹茶包+白朱古力脆皮+红豆
面包口感实在,略带发酵面团既韧性,白朱古力脆皮上既抹茶粉很甘,朋友食完话有正宗抹茶粉既感觉~ 法式鲔鱼$22
面包系法式长棍面包~ 外皮较硬但内心面包是软身的,有沙律酱既关系所以面包馅料比较湿润易入口,唔会「干争争」 法式香肠总汇 $22
香肠总汇都系超多馅料的,馅料多到可以媲美薄饼呢~ 哈哈
粟米多甜多汁,叮热后食芝士溶溶地风味更佳! 极浓乳酪 $26
呢款面包同之前既包口感唔一样,面团比较light,松软感大啲。
乳酪很浓郁,浓到似忌廉芝士,但带点乳酸的味道,好似食紧固体乳酪咁,味道很赞。 巧克力松饼 $8
巧克力松饼系实净啲既,唔会太干。 爆酱珍珠包 $15
爆酱珍珠包采用白玉珍珠,每粒珍珠都沾了黑糖的香甜,爆酱奶馅则有点吉士味。口感好得意,值得一试。 珍珠鲜奶茶 $36
自从试过白玉珍珠后我就爱上了。白玉珍珠全粒都系烟烟韧韧既,相比传统黑珍珠有时会有「外软内硬」既情况出现。鲜奶比起奶精/奶粉更健康,新鲜调制既奶+茶会比一般混合粉剂冲调既茶清澈,而且更能饮出茶味同鲜奶既香。 台茶18号红玉 $35
呢款系店家推荐既茶叶,呢部好似咖啡机咁既机器其实系「冲茶机」,茶叶会浸泡几十秒后,再啤水,之后再浸,再啤水,重覆呢个步骤几次;店员再将茶隔水散热,之后加入糖水再用机器拌匀,先至加冰,冲落杯。步骤繁复,制作既时间长一点。
呢款茶「青」味都几突出,味道因此而特别,呢款获奖茶叶都系店家特意推荐的。
餐牌及店内茶具
各款面包