2021-04-24 82 浏览
深水埗发现呢间几文青的餐厅,有d几抵食的套餐。晚餐2个人埋单竟然唔洗$150就揽住个肚走,性价比超高。有两款套餐,我同朋友一人嗌咗一款。套餐有一个主食x一个凉菜x一个酱菜+饮品。用木盘上菜,感觉非常之台式。朋友的川味黑豚肉饺x豆乳豚骨汤,饺子同我平时食嘅有啲唔同,佢系好弹牙,可能因为用咗黑毛猪?饺子微辣,配清清哋香浓嘅豆乳汤又几夹。我哋发现酱菜的惹味虾酱原来超好食,有点似辣少少嘅xo酱,虾味重,又脆又有口感,配饺子食一流。另一个套餐拣咗米亭麻辣手撕鸡,个面+咗$15转特浓花胶鸡汤。我觉得呢15蚊物超所值!因为有两只大鸡脚,仲有好多花胶,汤底真系超浓鸡汤味,应该煲咗好耐先有呢个浓厚度,但系又一啲都唔油,我差唔多饮晒个汤。麻辣手撕鸡味道ok够麻香,最个底仲有好多莲藕!凉菜我就拣咗比较少见嘅牛蒡,都几够味几好食。饮品竟然仲有我钟意嘅黑豆浆,成个set我就觉得好丰富。我哋另外嗌咗一个金丝蜜椒鸡翼,因为见附近个个都嗌。点知真系几好食,外脆内多汁,蜜糖味够重,我钟意!餐厅环境光猛舒适,下次会再嚟,因为想试下秘制脆汁猪扒。

有两款套餐,我同朋友一人嗌咗一款。

• 金丝蜜椒鸡翼