2020-05-08
每次想食奶奶麻糬,第一时间就谂起中环嘅「Check-In Taipei」,😂 疫情期间,边到去唔到, 台湾旅行又取消了, 就去「Check-In Taipei」打个卡,止住瘾先啦~ 台湾小食点少得蛋饼, 不过「Check-In Taipei」嘅蛋饼全部都系好独特嘅口味, 有日式鳗鱼起司玉米、韩风嘅泡菜起司豚肉、泰式嘅冬阴功龙虾、仲有中式嘅粢饭口味😂😂, 而家仲有墨西哥口味呢! 泡菜起司豚肉蛋饼($68) 金黄色嘅蛋饼包着泡菜、豚肉和起司, 加上紫菜丝嘅点缀, 味道配搭得不错👍🏻! ⭐️推荐❗️香蒜三色台肠($65) 由台湾正送嘅香肠,炸得好香口, 份量都算合理,加上炸蒜片更惹味! 鲜蟹肉麻婆豆腐捞面($148) 如果蟹肉嘅卖相系一大团,感觉影相打卡会整齐更好! 面条份量好多,两个人share人都得, 面条口感爽弹, 加上秘制麻婆豆腐酱,咸香惹味。 ⭐️推荐❗️绿豆沙牛乳($48) 在香港比较少见嘅台式饮品, 绿豆沙打得好柔滑,又不失口感, 味道浓郁,好有去左台湾夜市扫街嘅感觉~ 系禁酒令实施之前,梗系要尽兴下先啦!
疫情期间,边到去唔到,
台湾旅行又取消了,
就去「Check-In Taipei」打个卡,止住瘾先啦~
台湾小食点少得蛋饼,
而家仲有墨西哥口味呢!
泡菜起司豚肉蛋饼($68)
金黄色嘅蛋饼包着泡菜、豚肉和起司,
加上紫菜丝嘅点缀,
味道配搭得不错👍🏻!
由台湾正送嘅香肠,炸得好香口,
份量都算合理,加上炸蒜片更惹味!
如果蟹肉嘅卖相系一大团,感觉影相打卡会整齐更好!
面条份量好多,两个人share人都得,
面条口感爽弹,
加上秘制麻婆豆腐酱,咸香惹味。
在香港比较少见嘅台式饮品,
绿豆沙打得好柔滑,又不失口感,
味道浓郁,好有去左台湾夜市扫街嘅感觉~
去唔到台湾睇台妹,就饮返杯我爱台妹($95)~
以中国普洱茶做base,
加埋自家制普洱茶 infused嘅gin,茶味都几香,
加上荔枝和柠檬汁嘅配搭,几清新嘅感觉~
期间限定仲有同「COOKIEDPT 」crossover嘅红丝绒曲奇🍪奶奶麻糬,
钟意食红丝绒嘅foodie有口福啦!😏
不过我都系麻麻地红丝绒,
所以都系食返花生口味最原始~
麻糬选用日本4.3牛奶制作,
食之前将麻糬放系铺满花生粉、烤花生碎嘅圆碟上,
用双筷拉起麻糬,将麻糬沾满花生碎,再切开一旧旧,咁就食得啦!😏
鲜奶麻糬奶香浓郁,
虽然唔系好似糯米做嘅麻糬咁烟韧,
但就多左一种入口即化嘅感觉,口感Q弹幼滑,
麻糬控不可以错过!