2022-06-15 36 浏览
【饮食】元朗川菜推介|必食海虾香锅、牛肉香锅、滑鸡香锅|麻辣Doi我好少食川菜,今次跟朋友到元朗试一试川菜!餐厅就系麻辣Doi,今次专程去一尝海虾香锅,唔知会系点呢!海虾香锅 $218香锅可以免费选四款配料,我们拣咗肥肠、莴笋片、黑豚肉、猪红,辣度系微辣;微辣已经令配料好惹味,既可以一尝川菜香味,又唔会对肠胃加重负担。香锅内有葱头、洋葱、甜椒等,令香锅香味更加强,甜椒少辣又爽口!而锅下有小火炉一直加热,店员仲提我哋间中搅拌锅底,以防痴底。当锅一直加热,令香锅香气不断散发,已经闻到麻辣中带香料的香气。而且香锅一直加热,麻辣汁系不断提升,锅最底配料食落会辣少少!锅内好多只虾,每只差唔多大,口感弹牙、有嚼劲,而且虾壳都吸收香锅酱汁,好惹味!肥肠处理好干净,无咩膻味,而且好有嚼劲、弹牙口感;黑豚肉好软滑、有嚼劲,配埋浓郁辣酱,好正;猪红正常发挥、莴笋片好爽口、易咬,平时少食,估唔到香锅可以拣呢种配料!葱爆牛肉 HKD 86牛肉件件都好大块,口感软滑、熟度啱啱好;而且成碟野够热、好有镬气,配埋啤酒,送饭一流!餐厅地方细细,都有八张枱;环境干净无异味,有客人走,店员会即刻清理枱面;想讲个香锅真系好

海虾香锅 $218

肥肠处理好干净,无咩膻味,而且好有嚼劲、弹牙口感;
黑豚肉好软滑、有嚼劲,配埋浓郁辣酱,好正;

葱爆牛肉 HKD 86

牛肉件件都好大块,口感软滑、熟度啱啱好;
而且成碟野够热、好有镬气,配埋啤酒,送饭一流!

餐厅地方细细,都有八张枱;
环境干净无异味,有客人走,店员会即刻清理枱面;
想讲个香锅真系好好食,一上枱已经默默食,全程都无停过,汁酱惹味又令食材提鲜,值得一试!

边食边见到好多外卖单,真心想试埋佢其他川菜小食或口水鸡,下次再食!

麻辣Doi
地址:元朗凤攸南街3号好顺景大厦地下10号