成日觉得筲箕湾呢巷仔好有食街feel,有好多林林种种既餐厅,比起同区既东大街更有特色,好多都似系家庭式经营,人情味较重,熟客仔多。今日黎呢间之前都食过,不过系午餐叫外卖,今日就同屋企人黎食晚餐。其实识行既筲箕湾港铁站一出行五分钟左右就到,唔识既就问人天悦广场系边,对住入口条巷仔就系架啦。一入到去,职员就亲切招待,安排座位同上茶。系大厅有个姐姐系度整紧生煎饭,手法纯熟,剩系我地系度食果一个钟,佢已经整左几底!心谂啲生煎饱应该几好卖㖞!小笼包$58八只,四只一笼,大大只,胀卜卜!一咬开,啲汁流晒出黎!!正!猪肉馅都几多,肉淋,调味刚好,唔会太咸但又入味!个姐姐话佢地啲猪肉系用本地猪,自己校味,所以味道一流!食落又系㖞!水晶肴肉之前见过,食就真系第一次。首先,个皮好爽口,透明果啲质感似啫哩,而肉就似金华火腿甘,但就无甘咸。成旧食唔油腻,冻冻地,好爽口。钟意既仲可以点埋伴有既醋食。酸酸地,好夹好开胃。黑醋鱼可以选择糖醋或黑醋去炒,而我就选左黑醋。师傅炒得好有炉气!热辣辣!鱼沾粉炸过,所以边好脆。入面既鱼肉实,唔会淋到烂晒!个汁酸酸甜甜甘,好惹味!送饭一流!啖啖肉!够实净!排骨粗炒面条同汁、菜炒

小笼包
$58八只,四只一笼,大大只,胀卜卜!
阿翁上汤小笼包。八只

食落又系㖞!

水晶肴肉
之前见过,食就真系第一次。

黑醋鱼

黑醋鱼柳。连饮品

啖啖肉!够实净!

排骨粗炒
面条同汁、菜炒得好均混,色水好靓。大大碟,两三个人分都得,有好多既排骨,即我地所讲既猪扒。

排骨炒粗面。连饮品

最后叫左个高力豆沙作结!
因为系即叫即整,所以赶时间既要叫定,不过我地都系等左十分钟左右就有。

炸得好大个,面头有啲糖分,炸得金黄,唔会㶶晒!

高力豆沙

咬落去好烟韧,质感介乎面包同茶粿既皮,好特别,加埋豆沙蓉食,好好食!!
超力推介一定要食!

食物整体上好好,加埋价钱好抵,系心动会再黎既店舖!!
阿翁上汤小笼包。八只
黑醋鱼柳。连饮品