2024-03-06
好挂住疫情之前,成日去泰国食尽泰菜🥹今晚拉住老公过嚟旺角一解泰菜之愁,之前都系行开琼华,见有海报介绍楼上有泰国嘢就记住咗佢🤣上openrice见到呢间泰国菜原来几热门,啲主菜又好打卡咁,姑且一试啦💓⋯泰式沙嗲串烧⋯有猪、牛和鸡拣⋯每款都叫左啲,肉量好多,好抵食❗️正常泰式串烧都偏干,估唔到食落又肉汁满满😚⋯🐮牛肉串调味好好,香料味适中,当中夹杂少少肥嘅部位,推介推介🙌猪肉串烧调味偏香和偏甜会食唔停口。每串串烧十分厚肉,沙嗲酱带浓郁花生味🥜甜底,正啊👍🏻👍🏻⋯冬阴功杂菜汤⋯呢个冬天天气好冻,饮返啲🍲热辣辣嘅汤就啱哂☺️ 冬荫汤酸酸辣辣咁咁开胃,入面有大量杂菜,两个人分别可以饮到好多碗。⋯泰式鲜虾炒金边粉⋯金边粉大概分到几碗,入面有芽菜、豆干、虾肉同炒蛋做配料。虾肉都唔少而且好爽口🦐。超有泰式风味🇹🇭,调味刚刚好🤭⋯脆炸虾饼⋯每件炸虾饼鱼饼都炸得呈金黄色,香脆又可口, 炸虾饼肉质爽弹, 鱼饼鱼香味美, 蘸上泰式辣酱一齐食,更加惹味!想快啲再来耶🥰🥰每一道都充满泰式风味🌟令我非常挂念泰国的旅游时光🤕
上openrice见到呢间泰国菜原来几热门,啲主菜又好打卡咁,姑且一试啦💓 ⋯泰式沙嗲串烧⋯有猪、牛和鸡拣⋯
每款都叫左啲,肉量好多,好抵食❗️
猪肉串烧调味偏香和偏甜会食唔停口。
每串串烧十分厚肉,沙嗲酱带浓郁花生味🥜甜底,正啊👍🏻👍🏻 ⋯冬阴功杂菜汤⋯
呢个冬天天气好冻,饮返啲🍲热辣辣嘅汤就啱哂☺️ 冬荫汤酸酸辣辣咁咁开胃,入面有大量杂菜,两个人分别可以饮到好多碗。 ⋯泰式鲜虾炒金边粉⋯
金边粉大概分到几碗,入面有芽菜、豆干、虾肉同炒蛋做配料。虾肉都唔少而且好爽口🦐。超有泰式风味🇹🇭,调味刚刚好🤭 ⋯脆炸虾饼⋯
每件炸虾饼鱼饼都炸得呈金黄色,香脆又可口, 炸虾饼肉质爽弹, 鱼饼鱼香味美, 蘸上泰式辣酱一齐食,更加惹味! 想快啲再来耶🥰🥰每一道都充满泰式风味🌟令我非常挂念泰国的旅游时光🤕