2021-06-09 582 浏览
虽然餐厅叫面乐,听个名觉得系主打拉面。但其实炸鸡定食先系必食之选。餐牌除咗有北海道拉面,仲有日本家庭料理,例如炸鸡、吉列池鱼、煎饺子、鲭鱼同鸡扒定食。炸鸡定食有几款口味拣,分别有原味、他他酱、白萝卜蓉同炸蒜辣油。本身想点白萝卜蓉炸鸡定食,但店员话卖晒,最后点咗原味炸鸡定食同吉列炸池鱼定食。炸鸡定食有四件炸鸡,表面炸至金黄色,新鲜炸起酥脆干爽唔会油淋淋,肉质嫩滑咬落仲有肉汁。一件都好大件下,分几啖食先食完一件。吉列池鱼有两件,吉列炸浆唔会太厚而且炸得好脆。吉列池鱼嘅味道同喺日本食到嘅好相似。他他酱似系餐厅自制而唔系来货,食得出系日本蛋黄酱同有蛋味,同池鱼好夹定食仲包括沙律,前菜,味噌汤同白饭。伴碟沙律新鲜份量足,沙律汁微酸好清新开胃。前菜系狮子狗牛篣䈮篛煮物,几好味。味噌汤系白味噌唔会太咸。炸鸡同吉列池鱼定食都好好味,而且份量大一定够饱。呢个价钱食到正宗日本家庭料理,真系好抵

炸鸡定食

吉列池鱼定食