2022-11-09
今日要自己一丁友孤独食晚饭,search 左一下OpenRice有咩好食,就决定食边间日本嘢,一个人坐喺吧枱都唔使惊尴尬🙈🙈🙈餐厅面积唔算特别大,但胜在装修舒服,干净企理。一个人食饭就唔需要考虑其他人,自己钟意食咩就点咩😎首先一坐低佢就帮我到咗杯热茶,同埋俾咗个前菜($20)我青瓜同萝卜都好新鲜,萝卜就被青瓜硬少少,但食落都仲好脆口,而且冇红萝卜嘅强烈嘅味道,唔错佢个酱汁都几特别,点落令到普通嘅青瓜同红萝卜都有一个升华牛蒡~一开始见到黑蚊蚊一堆野唔知咩黎。但原来佢表面有个小鱼干,下面有啲海带(?)同青瓜片,配埋酸酸甜甜嘅汁,好开胃👍🏼刺身先到,系我最爱嘅海胆。微甜,口感软糯,大大旧放入口,全部都系海胆😚😚。唔点wasabi 都已经好好味紫菜份量好足,唔洗担心唔够食如果个头先嘅海胆系好味呢一个烧生蚝就系超级好味!生蚝绝对唔系细细旧,更加唔会烧到细细旧。佢𠮶调味好轻手,但系炸过嘅蒜蓉(?)加葱,再加盐轻轻咁烧就带出左蚝嘅鲜味。而且佢烧嘅熟度掌握得无与伦比,熟左,但系仲系极度嫩滑,明明系食紧熟嘅蚝,又会有种食生蚝嘅享受。最紧要嘅系⚠️只系58 蚊😤😤😤如果唔系已经叫左其他野食,我实食多几只‼️我
餐厅面积唔算特别大,但胜在装修舒服,干净企理。
一个人食饭就唔需要考虑其他人,自己钟意食咩就点咩😎
首先一坐低佢就帮我到咗杯热茶,同埋俾咗个前菜($20)我 青瓜同萝卜都好新鲜,萝卜就被青瓜硬少少,但食落都仲好脆口,而且冇红萝卜嘅强烈嘅味道,唔错佢个酱汁都几特别,点落令到普通嘅青瓜同红萝卜都有一个升华 牛蒡~
一开始见到黑蚊蚊一堆野唔知咩黎。但原来佢表面有个小鱼干,下面有啲海带(?)同青瓜片,配埋酸酸甜甜嘅汁,好开胃👍🏼 刺身先到,系我最爱嘅海胆。微甜,口感软糯,大大旧放入口,全部都系海胆😚😚。唔点wasabi 都已经好好味紫菜份量好足,唔洗担心唔够食
我觉得依间店舖嘅 厨师烧嘢食嘅功力真系好好。简简单单嘅烧鸡翼,但佢可以烧到鸡皮焦脆可口,入边就仲系胀卜卜,冇血水之余又全熟好嫩!啖啖肉,啖啖juicy
另外我仲叫咗个野菜乌冬,菜有肉眼可见嘅萝卜大葱香菇仲有啲青菜~一开头见到以为细细碗,食落先知都几饱肚下😜香菇好林,正 嘢饮系津轻苹果汁,佢系冻嘅。我欣赏佢另外加咗冰,因为加咗冰之后令到个饮品嘅甜度降低咗,更正
服务好,主动加热茶,食完嘅餐碟都好快收走,nice值得翻兜