2022-07-12
上次系旺角mini friday🍽隔离发现间好日式的餐厅🇯🇵印象深刻,原来铜锣湾都有仲要主打吉列牛同鱼生刺身,今次同大家一齐入去试下d吉列牛🐮系咪咁正先💁🏻♀️餐厅环境出面系日式🇯🇵和室的木风感觉,特别系包厢位够大又舒服)👉🏻 石烧吉列霜降牛小排🐮 ($218)$238定食会另送饭🍚、温泉蛋🥚、汤/沙律及饮品,但因为我地都唔点食饭就叫左散叫🤣<Step 1️⃣> 一片片bite size的吉列牛🐮︰外层四边系轻薄香脆的金黄色面衣,配合里面则为粉粉嫩嫩、油脂丰富的雪花肉质🥩,睇落都已经食指大动🤤<Step 2️⃣> 放上石烧🔥可以快速锁住肉汁💦同自己控制返想食的熟成度,10-20秒⏱就够架啦 (食到一半痴底可以叫店员帮手加少少油)<Step 3️⃣> 酱料🍯分别系海盐、干蒜粒🧄、honey mustard及牛肉汁俾大家任君选择,总有一款适合你的口味😍建议大家可以先试左海盐🧂品尝左最鲜最原本的味道先,最突出到牛的浓郁及鲜甜肉汁😋,特别系牛小排本身的肉质偏QQ弹弹,嫩滑得来又无咩筋,烧左之后在口中喷发油香🤩,食落仲有多重口感tim劲好味💯👉🏻 自选鱼生丼饭
👉🏻 石烧吉列霜降牛小排🐮 ($218)
👉🏻 自选鱼生丼饭🍣~油甘鱼🐟、玻璃虾🦐、温泉蛋、吞拿鱼碎 ($184)
三款新鲜鱼生集合左油甘鱼🐟的鲜味、玻璃虾🦐的爽甜、吞拿鱼的肥美,再加上流心温泉蛋🍳及紫菜,食落有少少似「猫饭」的升华鱼生版,绝对系小编心目中最强的comfort food 之一😎
👉🏻 厚烧鳗鱼玉子烧 🍳($48)
偏甜口的厚蛋玉子夹住一大块鳗鱼,点上黑松露芥末酱点睛 (可惜小编唔好甜口🤪)
P.S:
▪️营业时间︰1200~1600;1800~0000
▪️做紧单点餐牌正价88折 promotion,散叫牛小排$200都唔洗