2023-07-21
喺鲗鱼涌附近返工食嘢大多数都唔平又唔抵食,但唯独是楼下冰室会吸引我成日回头,基本上已经成为咗我嘅午餐饭堂。首先环境够干净企理,好钟意佢啲装设好有香港气氛。而且绝大部份都系卡位,唔会摄两张枱喺中间要逼住坐。就算有时一个人去食,都有单丁位,唔使同人搭枱。落单方面一坐落张枱就已经有一张QR code嘅单摆喺枱面,可以直接用QR code落单,唔使系咁举手等啲哥哥姐姐过嚟,方便快捷👍🏻嘢食方面,最钟意就系食佢嘅蕃茄汤粉同埋瑞士鸡翼或者鸡髀。佢嘅蕃茄汤同出边嘅茶餐厅好唔同,标榜左冇用味精,只系用咗蕃茄牛骨同埋鸡骨去熬。所以每一次我都会饮晒啲汤,因为真系好浓郁,好好味。今次个蕃茄汤粉我就嗌咗三𩠌汤粉,好欣赏佢嘅叉烧同埋菠菜芝士鸡蛋,叉烧半肥瘦唔会好似平时啲茶餐厅咁干争争😋配埋个菠菜芝士炒蛋,自制左叉烧炒蛋😍瑞士汁鸡翼同鸡髀就一如以往得我欢心😍😍绝对不能错过饮品方面,一定唔可以错过佢嘅华田脆脆!想健康啲仲有得拣少甜,不过我觉得正常味道最好饮,少甜会有淡。配埋脆脆同埋啲冰,又自制左杯华田沙冰🤣今次朋友仲嗌咗红绿豆椰冰,佢都话好好味。芝士西兰花就麻麻哋,冇乜芝士香味。但系个西多士就好味啦,中间又有花生酱
嘢食方面,最钟意就系食佢嘅蕃茄汤粉同埋瑞士鸡翼或者鸡髀。佢嘅蕃茄汤同出边嘅茶餐厅好唔同,标榜左冇用味精,只系用咗蕃茄牛骨同埋鸡骨去熬。所以每一次我都会饮晒啲汤,因为真系好浓郁,好好味。今次个蕃茄汤粉我就嗌咗三𩠌汤粉,好欣赏佢嘅叉烧同埋菠菜芝士鸡蛋,叉烧半肥瘦唔会好似平时啲茶餐厅咁干争争😋配埋个菠菜芝士炒蛋,自制左叉烧炒蛋😍瑞士汁鸡翼同鸡髀就一如以往得我欢心😍😍绝对不能错过 饮品方面,一定唔可以错过佢嘅华田脆脆!想健康啲仲有得拣少甜,不过我觉得正常味道最好饮,少甜会有淡。配埋脆脆同埋啲冰,又自制左杯华田沙冰🤣今次朋友仲嗌咗红绿豆椰冰,佢都话好好味。
芝士西兰花就麻麻哋,冇乜芝士香味。但系个西多士就好味啦,中间又有花生酱,而且即炸,同连锁快餐店𠮶啲相俾真系一个天一个地。
仲有好多款嘅食拣,再慢慢试🤭