2011-01-18 16 浏览
之前成日都话要等位等位,但系自己又怕等位,所以一直都冇去试。是日天气寒冷,决定去食人气一时无两嘅生记。去到嘅时候竟然冇人等位,有几枱客,两个两个两个咁,我都系两个。主角駌鸯粥(蟹+蚬)$108,今日啲蟹有膏,不过唔算好爆,收货啦,海鲜呢啲嘢水水唔同嘅。粥底几绵带淡黄色,闻落有少少蟹香。食落唔咸,不过够味。只蟹都好新鲜,肉身几鲜甜,算几大只。仲有!好多蚬!估唔到咁多,多过大排档一碟豉椒炒蚬,蚬肉唔大但系都新鲜货。总括嚟讲呢啲煲蟹粥几好食,用料都好新鲜,值得推介。蚝仔春卷$29/2条,因为煲粥有蚬肉,所以舍蚬肉春卷而拣蚝仔春卷。春卷入面确系塞满珍珠蚝,蚝仔都几肥几饱满。只系略嫌油咗啲,能够索干油春卷皮干身啲就感觉良好啲。油菜$35,冇得拣,只有菜心。菜心有啲老,有少少渣。形式系面档𠮶种蚝油菜心,系大碟啲。擂沙汤丸$25/4粒,原本想试米通𠮶只,但系佢话冇㖞,唔知系唔再做定系冇米通。擂沙汤丸铺满花生粉,食嘅时候唔可以抖气,唔系只要好轻微嘅呼吸都会吹到周围都系粉。一啖咬落去,都几热,但系零流沙!!!咁佢又冇写明系流沙擂沙汤丸,可能系我谂多咗。呢个唔推介。生记日抖系普通茶餐厅,试过佢嘅沙爹牛面,

主角駌鸯粥(蟹+蚬)$108

蚝仔春卷$29/2条

油菜$35

擂沙汤丸$25/4粒

生记日抖系普通茶餐厅,试过佢嘅沙爹牛面,沙爹几香。热奶茶,几好饮。夜市选择唔多,不过人人嚟都系为咗食蟹粥蚬面啫,唔知如果啲蟹唔当造or是日无蟹咁点算?

仲想试八爪鱼丸同冬阴公蚬汤乌冬,只得两个人又食唔到咁多,为有留返下次。
2011-01-16
  • 蟹粥