2024-08-22
今日嚟到铜锣湾呢个繁忙嘅地区,有一间楼上舖,超巨型玻璃窗,外面系铜锣湾特色楼景,打卡必去。餐厅邻近地铁站,好方便。香港好多食酸菜鱼嘅餐厅,今次呢间比较特别,系台湾特色酸菜鱼,酸菜鱼系主打,除此之外,仲有好多款唔同味道嘅鱼可以选择。当然我叫咗一份台式酸菜鱼,台式中式分别好大,呢度嘅酸菜鱼汤底好浓好香,鱼肉片好滑,唔会太辣,相当美味。除此之外,我仲尝试咗一款中西合璧嘅菜式。明太子忌廉白汁煮鱼,鱼片同酸菜鱼入边嘅一样,好滑、冇骨、好易入口。而汤底就好特别,有少少似白汁意粉酱,好香滑,同样好好味。小食有:外脆内软嘅台式炸物「铁汉小酥肉(椒麻味)」,味道唔辣,台式盐酥鸡嘅椒盐味道,炸到脆卜卜,好香口。另外仲有「百花酿油条」,油炸鬼入面包咗墨鱼胶,爽口弹牙,充满墨鱼嘅鲜味,味菜式好特别,而且配合得非常好,值得推介。「椒盐猪肋骨」 大大件,好多肉,肉质鲜嫩,好好味。最重要系有超大杯冰冻而解渴嘅饮品,记得必饮。最后食埋个烧先,好满足。店员服务非常周到,值得加分,一定要再嚟光顾。