2025-01-19
今日同朋友相约喺土瓜湾食饭,拣咗呢间小店𝔼𝕟𝕔𝕠𝕦𝕟𝕥𝕖𝕣,呢间餐厅菜式都几fusion:冰室嘅猪扒饭、泰式嘅火山🌋排骨、西餐嘅意粉⋯⋯全都有!装修风格就似西餐厅/Cafe,座位都几舒服,同朋友过嚟食饭都唔会好有压迫感!第一次食一定拣必食推介:🤎野菌忌廉酥皮浓汤配松露油🥣酥皮汤一定要趁热饮啦,否则过一阵就冇咁香脆!呢款酥皮香脆较薄身,同香浓嘅忌廉汤属于完美配搭!忌廉汤质感幼滑唔会太过浓缩,入面充满嘅野菌粒粒,每一啖都会饮到粒粒增加口感,饮完呢个汤会有开胃感觉,之后更加食欲大增!🌶️冬阴功海鲜意枌 $118钟意食泰国嘢嘅朋友都好钟意食,呢个辣度属于小辣,酱汁非常香浓,一上枱就闻到香辣冬阴功味,颜色方面呈奶白色,应该混合咗忌廉酱汁,入面充满海鲜🦞:海虾、青口同埋鱿鱼,面头上仲少少香草调味,超美味,可惜对我来讲辣少少之外(平时最多食五小辣🌶️),如果唔系一定可以食晒!必点🍍镇店猪宝💛芝士鲜茄🍅焗厚切猪扒 $108推荐!食落去有好香甜嘅菠萝味,酱汁酸中有甜,入面都加咗蕃茄,但味道平衡做得几好,食落去唔会太酸,可能因为选用嘅菠萝都好香甜唔会太酸!另外猪扒都好食,猪扒外皮焗得好香脆,微微焦香又不会㶶,
第一次食一定拣必食推介:
🤎野菌忌廉酥皮浓汤配松露油🥣
🌶️冬阴功海鲜意枌 $118
必点🍍镇店猪宝
💛芝士鲜茄🍅焗厚切猪扒 $108
推荐!食落去有好香甜嘅菠萝味,酱汁酸中有甜,入面都加咗蕃茄,但味道平衡做得几好,食落去唔会太酸,可能因为选用嘅菠萝都好香甜唔会太酸!另外猪扒都好食,猪扒外皮焗得好香脆,微微焦香又不会㶶,猪肉质地好腍身,入口松软滑嫩,猪扒份量都好多,食完感觉非常满足!