2024-09-24
出开九龙,为左食加多娜嘅面包,天气好热都特意由佐敦行过去油麻地,可见啲包对我有好大吸引力。基本上呢间面包店长期都好多人,每次去都要排队,系差在在店入面打蛇饼定排出街,今次亦无例外,成间舖塞满左忠粉,仲有海量游客。如果有人维持秩序就好,因为我俾钱时真系俾人打咗尖,都唔想出声嘈了。究竟系咩吸引左我去排长龙,并唔系佢个出晒名嘅面包布甸,亦唔系3Q饼,而系佢个焙茶Bagel。以前第一次食,惊为天人,今转第N次食亦无例外,保持一贯水准。个包软得黎有啲chewy,比一般嘅bagel 易𡁻。加上超浓郁嘅焙茶香味,中和左啲cream cheese/乳酪嘅油腻感,细细个唔太滞,做下午茶一流。今次顺道试埋佢个开心果泡芙,入面嘅开心果馅料好滑好creamy,皮亦很薄,但整体甜左啲,开心果味亦不算太突出,对我黎讲份量颇大,食完有啲"漏"嘅感觉。期待下次可以买到开心果烧饼,睇下会否比泡芙好食。
期待下次可以买到开心果烧饼,睇下会否比泡芙好食。