2016-01-03 190 浏览
放假当然要约朋友出去食好野啦!之前去旅行食过雪糕热狗 ,估唔到香港都有类似的甜品,上网见到Ice Dog已经好想食!间铺喺先逹小巴站附近,粉蓝色的门面好抢眼,一定唔会揾唔到。间铺有两层,楼下系卖复古风摆设同精品, 装潢摆设都好有心思。楼下仲有个雪糕柜,楼上先系食用餐嘅地方,喺楼下拣好食咩就可以去楼上坐。楼上好似一间小小cafe,有4张枱,仲有2张梳化可以舒舒服服坐低, 墙上仲将MV投影出黎,感觉好relaxing。呢度唔止有甜品,仲有咸嘅轻食,我同朋友拣左一个Ice Dog ($59),一个Turkey Dog ($69)。Ice Dog可以自选雪糕,吉士酱同两款toppings。雪糕有好多选择,芒果热情果,朱古力,cookies & cream,绿茶等等…我拣左朱古力味雪糕配白朱力吉士酱,toppings系脆脆片同橙皮。Ice Dog系用泡芙, 泡芙做得好好,好香,好脆,好松化。朱古力雪糕好浓,配上泡芙同吉士好夹。另外,toppings拣左橙皮,好清新,可以中和雪糕嘅甜,好正呀!至于Turkey Dog ,起初以为会系热狗包,但原来都系用左泡芙, 馅料系烟火鸡,沙律菜同芝士。馅料十足
间铺喺先逹小巴站附近,粉蓝色的门面好抢眼,一定唔会揾唔到。
Ice Dog
至于Turkey Dog ,起初以为会系热狗包,但原来都系用左泡芙, 馅料系烟火鸡,沙律菜同芝士。馅料十足,每一啖都有烟火鸡。平时食泡芙都系甜,第一次食咸嘅泡芙,几特别。
Turkey Dog
题外话/补充资料: 呢度好适合同朋友黎倾计, 好过去coffee shop,唔会有人赶你走,环境好舒服,好悠闲。
2016-01-01
Ice Dog