1K
2022-09-22 92 浏览
假期无所事事, 同fd 去左坪洲玩关东煮猪软骨配饭 $78个汁几好香甜, 入面有腐皮、芋丝同竹轮, 而主角猪软骨除左入味, 炆到连软骨都好软腍, 好有水准饭用左日本珍珠米饭, 好大碗🍚 粒粒分明湿度软硬刚好明太子牛油乌冬配鱼饼 $60乌冬嘅口感几好,滑溜又唔会太腍. 捞埋好香牛油同明太子味, 简单配上大块鱼饼已经几好食🐔特色鸡翼(十味手羽) $38叫十味系因为mix 左十种香料腌制, 鸡翼好入味. 外层香脆惹味, 中间肉质都几嫩滑 Tiramisu $48呢个Tiramisu 真系好有惊喜, 个人觉得系黎到必食. 入口好幼滑creamy而轻盈, 除左朱古力仲带有点酒香. 后来同老板娘倾起, 原来口感咁轻柔软滑系因为佢哋用mascarpone cheese 由意大利入口, 因为不含防腐剂同更新鲜, 所以cheese 比好多平时出面用嘅shelf life 更短, 运到黎只有1星期食用限期. 焙茶纽约芝士蛋糕 $45 Hojicha Cheesecake其实更想食creme brulee 不过sold out. 食到带有淡淡焙茶香, cheese 软滑厚实会有点腻焙茶鲜奶 $48见到茶具同
假期无所事事, 同fd 去左坪洲玩

关东煮猪软骨配饭 $78
饭用左日本珍珠米饭, 好大碗🍚 粒粒分明湿度软硬刚好

明太子牛油乌冬配鱼饼 $60

🐔特色鸡翼(十味手羽) $38

Tiramisu $48
呢个Tiramisu 真系好有惊喜, 个人觉得系黎到必食.

焙茶纽约芝士蛋糕 $45
Hojicha Cheesecake

焙茶鲜奶 $48
见到茶具同碗都好靓, 据说专程从日本搜罗番黎. 不过Hojicha latte 黎讲主要尝到奶味反而茶香唔算rich. 可能应该单点茶会较好

蜜桃抹茶梳打 $48
有趣嘅配搭, 用左soda 较refreshing. 抹茶用左日本京都嘅美好园出产. 第一啖朋友话都足茶味, 不过我试左啖mix 埋, 觉得蜜桃味有点抢味

餐厅日式装修, 一边系榻榻米就更有feel.

• tiramisu