2016-01-08 5535 浏览
家族关系丶历史渊源⋯什么什么的,统统放低,只当佢系一间新开小菜馆,佢嘅食物其实几滋味,环境丶服务亦令人满意,3个人食$600,吹咗个零钟水,几抵。今次醒目book定枱,8:30pm黎到,餐厅接近full, 虽店子细细,好在3个老友相聚都俾张5人枱我,坐得舒服唔迫「硖」。食「子姜皮蛋」系指定动作,溏心皮蛋蛋黄「郎郎吓」,就好似同我讲紧「come on baby!快d食我啦」,立即夹片最大片嘅子姜连同皮蛋,一拼塞入口,好味啊!其实⋯3件皮蛋我一个人都食得晒。 朋友介绍食锅贴虾(件计)。个底松脆,只略嫌㶶咗少少,虾胶咬落爽弹,沾沙律酱食,可去油腻感。金牌烧鹅(例牌):皮香而不脆,皮肉中夹层脂肪,鹅肉有嚼劲而无渣。朋友建议食件连骨少鹅肉嘅,正正系我细个时喺广州食烧鹅嘅味道,我揾咗你好多年你知唔知。烧鹅用五香豆塾底(其实我都唔知佢正确个名,不过细个时妈妈好钟意买黎食)。硕大鲮鱼球,新鲜热辣,弹牙,有鱼香,沾咸香蚬芥一齐食,赞口不绝。其实仲叫左个八珍豆腐煲,个豆腐几好食,外酥内软,系个𩠌偏浓味少少。有无人可以话我知佢个名系唔系叫「五香豆」定「豉油豆」?好满足的一餐。

餐前小食:子姜皮蛋
锅贴虾
金牌烧鹅(例)
蚬芥鲮鱼球

有无人可以话我知佢个名系唔系叫「五香豆」定「豉油豆」?
好满足的一餐。
2016-01-07