2019-09-22 1153 浏览
生活总是忙碌,好耐无同屋企人好好咁食一餐,大家之前各有各忙,所以早排抽到时间就全家人一齐出街食饭,大家拣完一轮之后,决定黎莆田食晚饭叫左个精美小拼,入面有虾苗拌头水紫菜、水晶猪蹄冻、卤水嫩豆腐同九转小肠,味道各有特式,尤其系拌头水紫菜个人几钟意,食完之后特别醒胃食完拼盘前菜,就送黎闽香洋烧排,炆得非常入味同好稔身,轻轻咬开已经可以撕开,仲有烧汁带少少微酸,都几开胃,配饭食真系一流妈妈最钟意就系依道酥炒芋芯,表面有薄薄既糖衣包住,咬落去好香脆,而且味道甜甜地,好食到停唔到口,佢个咸味慢慢渗出黎,芋芯里面仲要好软熟,好味道!呢道菜估唔到有万分惊喜参巴爆蛏肉既蛏子咬落好弹牙,再加埋爽口既韭菜芯,超正呀!而且呢道𩠌炒得好有获气,惹味十足另一道蒜蓉蒸蛏子肉系我第一次咁食蒜蓉蒸法既蛏子,蛏子肉入口多汁,再加埋蒜蓉既香味,非常之夹,真系值得一试最后个兴化炒米粉,第一次食到依种咁幼身既米粉,质感好爽口,成个米粉炒至干身又唔会难入口,不过个人喜欢食带少少汁既米粉,如果加返少少汁咁食会更正