2015-09-01
被迫返大陆厂两日一夜,经过三个几钟车程终于返到大埔,咁鬼辛苦梗系即刻揾好野食啦!早排听到朋友间推介许记,呼声极高,我都要黎亲身验证一下。哗,单𩠌汤面仲维持系 $21 蚊,劲平呀!其他都好抵食,多谢。想试卤水鸡中翼但埋晒,传闻醉鸡髀好正,下次。姐姐虽然忙住包云吞,但都不忘跟食客们打招呼,介绍食物,侍应哥哥都热情有礼好落力,赞!虽然舖仔细细只有三张小圆枱,不过环境光猛企理,感觉好干净,坐得舒服。香草猪扒,无得食鸡翼,刚望到有猪扒,试左您先。炸得得好干爽唔油腻,但略为干左小小,未够 juicy。口感属松化微脆形,好有椒盐猪扒或香茅猪扒影子。香草味浓,整体一般,配鱼露应该较为好味,无咁干,一试无妨。牛腩鱼蛋面走葱,第一次唔知有咩必食招牌菜,由基本试起先啦。原来许记叫走葱都会落韮黄架㖞,韮黄我都免强顶到,但最好唔无啦。香喷喷清彻汤底,浅尝试啖,特浓大地鱼虾籽汤底,而且纯度极高,比附近既老店鱼滑做得更出色!更好味!忍一忍口先,要试埋其他。清甜棉滑牛腩,软塾又无半点渣,卤水同香料入晒味而不呛不浊,依然能食到牛腩原始味道。白雪雪又圆又大既鱼蛋,食得吓㖞。爽弹型鱼蛋,鱼味突出,但不咸不腻,色香味比学利更
清甜棉滑牛腩,软塾又无半点渣,卤水同香料入晒味而不呛不浊,依然能食到牛腩原始味道。白雪雪又圆又大既鱼蛋,食得吓㖞。爽弹型鱼蛋,鱼味突出,但不咸不腻,色香味比学利更好呢!平静正,底食又好味!
男女主角终于出场喇!其实面同辣椒油先系最重要。好特别既自家辣椒油,重花椒味既辣椒油,好味㖞!味道达中辣程度,既香且辣,辣得黎含蓄慢热。重花椒辣椒油都比鱼滑好味,靓野黎㖞!
面质爽口刚刚好,未算过腍,每啖捞上辣椒渣再挂上香甜浓汤,太好味喇,点停得口,搞到有添食既冲动!鱼滑卖既系柱侯牛腩,瘦肉且边位黐满肥膏,入味而松化。但我都系觉得许记好食啲,虽然帮衬左鱼滑超过十年喇。下次黎试埋我最爱既牛腩捞粗配腩汁,就可以分出胜负喇。