2024-02-09 399 浏览
今日同朋友行街经过一间油麻地泡饭店叫”村爷爷”, 门口有部大电视介绍紧龙虾汤泡饭, 好吸引咁就排队去食,我哋叫咗两款汤饭, 同埋一份小食, 分别系花胶龙趸螺片海鲜龙虾汤泡饭、鲍鱼花胶虫草花鸡煲翅、爷爷三宝同埋叫咗2杯饮品。花胶龙趸螺片海鲜龙虾汤泡饭, 都快速上枱, 赶时间既人可以揾呢间舖头快食。望落去系好足料同大碗, 如果细食啲既女仔可以Share一碗再加个小食就已经足够, 真系大件夹抵食, 讲返个味道先,佢啖汤好鲜甜好浓味, 可能个汤底已经埋藏咗好多只龙虾所以好好味,佢配咗D海鲜料, 有蚬,鱿鱼同埋龙趸, 龙趸鱼啲肉好结实好鲜味同埋夹杂咗少少名贵食材, 剩叫$108 真系好抵食。另外一款系鲍鱼花胶虫草花鸡煲翅,都配咗碗白饭俾你做泡饭, 佢个汤好浓郁好好味, D鸡汁精华都系汤入面, 有少少结结地汤质, 我估啲花胶融化咗入面造成呢个质感, 女士们可以补充返D骨胶原养颜, 呢排天气冻可以补下身。同埋D料同样咁足, 食落啲鸡肉都好嫩滑又可以当饭食又有汤饮, 啱啲屋企少汤水嘅人士。爷爷三宝, 里面有冬菇,南乳鸡翼,炸鱼腐,佢即叫即炸, 嚟到热辣辣。冬菇方面佢做到好琳同好滑, 有D 似阿妈过时过
今日同朋友行街经过一间油麻地泡饭店叫”村爷爷”,
门口有部大电视介绍紧龙虾汤泡饭, 好吸引咁就排队去食,
爷爷三宝同埋叫咗2杯饮品。

真系大件夹抵食, 讲返个味道先,佢啖汤好鲜甜好浓味,
可能个汤底已经埋藏咗好多只龙虾所以好好味,

佢配咗D海鲜料, 有蚬,鱿鱼同埋龙趸,
龙趸鱼啲肉好结实好鲜味同埋夹杂咗少少名贵食材,
剩叫$108 真系好抵食。

另外一款系鲍鱼花胶虫草花鸡煲翅,都配咗碗白饭俾你做泡饭,
啱啲屋企少汤水嘅人士。

爷爷三宝, 里面有冬菇,南乳鸡翼,炸鱼腐,
佢即叫即炸, 嚟到热辣辣。冬菇方面佢做到好琳同好滑, 有D 似阿妈过时过节整既冬菇味道。
而南乳鸡翼佢即炸, 同我觉得味道适合我, 唔系太咸又带出个南乳味, 好正, 去街食好过自己屋企整。
炸鱼腐外面脆脆地内里质感有少少弹弹地几好食。呢款小食我觉得都好地道。
大家如果经过油麻地都可以试下呢间舖头。
热情果味梳打同石榴味梳打,
佢另上一枝玻璃樽既Sprite, 我未落枝Sprite, 饮落酸酸甜甜都好饮,
我觉得呢间店舖都有细心位, 佢可能留意顾客所需,
根据自己口味钟意落几多Sprite就落几多,调到自己钟意既味道。