餐厅: 龍苑茶餐廳
资讯:

2017-09-12 1030 浏览
今日在大围食晏,随便揾间茶餐厅食,行过见到一间龙苑茶餐厅的露天雅座有好多装修工人,司机哥哥食紧饭,见佢哋好多人都食紧我的最爱,就是鲜橙色的汁捞住啲排骨的𩠌,于是我就再无睇附近的餐厅就冲咗入去,并随即睇我刚才所见的橙色物体在这里是叫什么名字,原来这店称呼为生炒骨,未叫嘢食已经送上一碗清补凉猪骨汤,汤味是青红萝卜猪骨汤的味。之后一碟饭及一碗𩠌就送上。饭方面,软硬程度正常,可能佢哋睇过有食评话佢哋啲饭所以改善咗啦,但系个生炒骨就真系麻麻地,啲排骨炸到好干身,而且比较厚粉,排骨无肉,食过一粒其实系啲粉包住骨炸,全碗食得一粒真系感觉到真系食紧肉,其他的都好似食紧纸皮咁,惊起的是成碗𩠌内有一旧仔菠萝。但系睇返价钱快餐$40包埋一杯冻柠茶,算系咁啦,但如果煮得好食啲就好了。其实可能唔叫快餐会好啲,其他午餐都系贵$5。
生炒骨
2017-09-12