2018-06-22
今日有事出到尖沙咀, 到左晚餐时间去到美丽华商场发现一间好有趣嘅台式餐厅, 所以2个人又去试新野去到呢个环境装饰, 实在忍唔住咁不停影相😆😆一张张旧书枱(连出猫专用柜筒)旧班房门, 谂起陈年时读书嘅点滴。书架上放上漫画, 令我地好挂住以上嘅时光。不过食客门要小心, 可能张木凳太 raw, 拉凳时竟然比木凳上块板夹亲只手餐牌方面只有2页纸, 1页 for 面食同小食, 另1页系台式饮品。其实只要好食, 就算只有几款野食都好足够😄先黎左香酥鸡汤面, 只系貌相都已经赢左唔单止香酥鸡外表炸得非常靓, 连餐具都好得意, 一边头系木颜色笔😆而呢个汤面仲会有小菜附送。味道方面面非常弹牙, 炸鸡非常香脆绝对唔会比台湾食嘅差, 如果真系要挑剔, 会话个鸡有 d 咸, 但配合清汤面味道就刚刚好啦。另外我地叫左个红烧牛肉面, 呢个比起炸鸡就有少少失色。食牛肉味最重要系个牛肉汤底, 不过呢个就唔够浓郁但系其他如牛肉同牛筋都非常好食同好林, 面亦都一样好弹牙。最令人惊喜, 反而系黑糖珍珠奶茶😍😍为左 d 奶茶唔会比 d 冰沟淡, 佢地分开左冰同奶茶。而佢地嘅杯记好似以前上化学堂一样嘅 tube 好搞笑。珍珠好弹
最令人惊喜, 反而系黑糖珍珠奶茶😍😍为左 d 奶茶唔会比 d 冰沟淡, 佢地分开左冰同奶茶。而佢地嘅杯记好似以前上化学堂一样嘅 tube 好搞笑。珍珠好弹牙有浓浓嘅黑糖味, 而奶茶亦够香滑, 诚意推荐。
苹果绿茶就不过不失, 苹果够爽口。饮完杯茶食埋苹果, perfect match💕
总结: 2个人食左HKD174, 台湾野黎讲算系中上价钱😳不过所有嘅野食野饮都系预期之上, 而且装饰好有怀旧 feel。不过舖面算系开放式, 商场嘅人可以睇到晒我地系里面食饭。另外餐厅亦系半自助式, 要自己去柜台落单, 拎野食, 食完要放返系清洁车仔, 所以唔好期望会有好 service 啊。