2019-05-29
之前已经帮衬过位于尖沙咀嘅金妹记大排档,最近佢哋喺铜锣湾开咗分店,有日同朋友喺附近行完街,就决定去呢间新开无耐嘅分店试下。新店墙身嘅装修好有心思,全部都系麻雀砌成,几得意。连餐牌同餐垫都系以旧式鱼虾蟹同麻雀设计,好有怀旧嘅感觉。一坐低朋友就叫咗支啤酒,配上佢哋嘅招牌金妹记碗,够晒特色薯仔牛柳粒似乎系每次食大排档必要嘅菜式,虽然一叠嘅份量唔算太多,但识落质素几高。薯仔炸到外脆内软,牛柳粒都够晒软熟,食落无根,调味好足够好惹味,真系必叫!见到餐牌有比较少见嘅菜式,南乳斋菜煲,入边分别有西兰花,茄子,枝竹,芥菜,白菜仔同粉丝粉丝吸收晒南乳嘅味道,好少餐厅有呢个菜式,好有童年回忆。另外店员仲推荐左呢个鸡煲鸡件嘅份量都几多,仲有好多木耳炸蒜葱同洋葱,食落够晒惹味,鸡都几嫩滑,分量几多下乳鸽外脆内软,朋友赞好不绝。三个人四个菜,加埋白饭,同大排档必备嘅啤酒,倾倾吓计又系一晚
新店墙身嘅装修好有心思,全部都系麻雀砌成,几得意。
连餐牌同餐垫都系以旧式鱼虾蟹同麻雀设计,好有怀旧嘅感觉。
一坐低朋友就叫咗支啤酒,配上佢哋嘅招牌金妹记碗,够晒特色
粉丝吸收晒南乳嘅味道,好少餐厅有呢个菜式,好有童年回忆。
另外店员仲推荐左呢个鸡煲
乳鸽外脆内软,朋友赞好不绝。