2023-11-22 874 浏览
是日黎到铜锣湾的十字冰室食饭,餐厅内部走怀旧路线,似足细细个阿爸阿妈带我去茶餐厅的感觉,一行入去就好似回到童年一般安佳的优质牛油相信大家都不陌生,平时有烘焙习惯的我都喜欢用安佳做原材料,因为天然草饲牛的牛奶制作既乳制品焗出黎真系奶香味十足见到餐厅内张贴的Anchor安佳X十字冰室联乘活动,图片之吸引,必须同朋友一齐试匀三道菜式金沙滑蛋菠萝包 ($58) 菠萝包平时作为茶餐厅signature菜式大家就食得多,呢款用咸蛋黄炒的半熟滑蛋菠萝包就创新又好食。菠萝包酥皮香酥,夹住金黄色滑蛋,入面仲还有一层安佳芝士,double蛋香味,triple牛油奶香味软壳蟹亲子菠萝包 ($98)本来以为金沙滑蛋菠萝包已经够澎湃,点知呢个软壳蟹亲子菠萝包先系王者。King size菠萝包夹住(其实夹唔住)超澎湃的滑蛋以及流晒出黎既芝士,同金沙滑蛋菠萝包一样充满蛋香同芝士香味外,仲有一整个炸软壳蟹同蟹籽!软壳蟹炸得香脆,如果一口食到软壳蟹,菠萝包同滑蛋芝士的话,口感丰富,多重层次,味道上亦是咸甜兼备之余还带有奶香味及海鲜的鲜味,超正超满足 胡麻乌冬捞 ($78)胡麻捞乌冬已经无得输,呢份乌冬选择以石锅上菜,咋
金沙滑蛋菠萝包 ($58)

软壳蟹亲子菠萝包 ($98)

胡麻乌冬捞 ($78)
胡麻捞乌冬已经无得输,呢份乌冬选择以石锅上菜,咋咋声仲滚住泡。乌冬烟韧顺滑,上面撒了唔少芝士,一问原来内里还拌入了安佳牛油,浓滑酱汁包裹乌冬,蟹柳,粟米一齐食,热辣,creamy,适合一家大细同小朋友一齐食,系咩年纪都会喜欢既味道

食完呢餐感觉自己好似味蕾浸泡了一个芝士牛奶泡泡浴,喜欢呢个味道既朋友绝对要去十字冰室试试啊!