2021-11-19
平日食得多西餐,间中都想食下茶记,朋友话呢间茶档好有本土怀旧风味,钟意打卡嘅我即刻黎试试佢啦一黎到门口已经觉得佢比起平时d茶记冰室更怀旧,最惊喜系见到佢d红色胶罩灯泡,细个嘅时候喺超市见到总会拎只鸡蛋埋去照下🤣今次真系暴露年龄系列🤫除左照鸡蛋灯之外,墙上重有好多旧香港、旧招牌嘅拼图,重会播好多旧歌添除左店外内嘅装修正之外,呢度嘅餐牌睇落都几吸引,最正嘅系佢5点半就有晚餐供应,下午茶重做到6点半,岩哂我约d细食朋友黎,各自修行都冇问题啦*粒粒西多 $36*朋友细食但又为食,叫个下午茶小食就岩哂佢,粒粒西多份量比想像中多,配炼奶点黎食一啖一粒都几邪恶,下午茶加$8就可以叫埋野饮,冷热同价添,抵赞👍🏻*粒粒腊味煲仔饭 $108*呢排入左黑之后都开始有d凉意,一直都好想食煲仔饭,估唔到呢度竟然有!虽然只系得一款煲仔饭拣,但睇落一d都唔马虎,重有饭焦添,腊味全部切到细细粒,料都算多,煲饭重好大煲添,包你啖啖都有腊味重一定够哂饱🤤*坚香脆生煎肉饼饭 $88*开头以为系普通煎肉饼饭,点知个饭竟然系日式蛋包饭!蛋超滑又唔会过熟,肉饼分开左三块,食落都几香口,另外晚餐重包埋餐汤同凉伴小食,今日就有鸡汤同
*粒粒西多 $36*
*粒粒腊味煲仔饭 $108*
*坚香脆生煎肉饼饭 $88*
开头以为系普通煎肉饼饭,点知个饭竟然系日式蛋包饭!蛋超滑又唔会过熟,肉饼分开左三块,食落都几香口,另外晚餐重包埋餐汤同凉伴小食,今日就有鸡汤同海蜇,茶记晚餐黎讲都算几丰富😁