2024-04-03 371 浏览
今晚入元朗试下怀旧扒房宝石餐厅,门面一整面红砖墙相当显眼,入到餐厅散发一种年代感,装饰枱櫈每一个细节处都渗透怀旧色彩。肚仔有啲饿同老婆点左个铁板二人餐,有多士,餐汤,沙律,主菜,饮品同甜品。我要左个罗宋汤,老婆就升级做酥皮忌廉汤,红汤满满杂菜,饮落正常,酥皮焗得几好,不过白汤味道就麻麻,沙律拣左蒜蓉炒杂菜,食落淡淡蒜味,杂菜有口感,比普通沙律吸引。主菜方面我就贪心啲点左铁板美式杂扒,老婆就系铁板纽西兰肉眼扒,两份铁板来到吓左跳,份量超级够。杂扒有猪扒,鸡扒,牛扒同一块烟肉,每块扒都有肉味,鸡扒仲算嫩口唔柴,牛扒薄薄地都有烤纹,诚意十足。纽西兰肉眼先夸张,大大块又够厚,食落肉味都几浓,点左五成熟都系六成熟。不过真系太大份食唔哂,最后甜品都食唔落,饱住个肚走人,呢个二人餐真系够哂三个人食,正宗大件夹抵食。