2017-07-15 1747 浏览
讲到旧式茶楼,我知道嘅来去去都系得𠮶几间.一系就连香,我都去过几次,今次就食下从未去过嘅中央饭店.旧式茶楼当然系可以搭枱,应该话冇得比你唔搭台先啱.如果真系好想两个人错张四人枱,可以开四个茶位.好可惜点心唔系用铁盘托喺条腰𠮶种,不过都好嘅,咁样托法好伤腰骨.因为唔用点心纸,所以要金睛火眼咁样望住经过嘅点心车,啱心水嘅唔多,第一段就叫咗炸点.呢度好在炸物可以畀你自由配搭,我哋就叫咗煎堆,春卷,咸水角.个样已经好清楚咁话你知佢系冻嘅,油冧冧加上林坺坺. 春卷好粗好大碌,有好重既芋头味.煎堆仔好细个,豆沙好好味,不过甜咗啲.咸水角实在太多油,过咗气,而且馅料好少.再嚟就食咗鲜虾肠粉,虾都几大只,肠粉软得嚟唔烂,但系唔知点解豉油非常黑,唔通用老抽.叉烧包上枱果阵真系烫手架,但系包多肉少,而且里面唔够汁,有少少干.鸭脚扎里面嘅芋头大旧得好夸张,而且略干,成旧收入口有难度,老人家食要小心.另外猪肉实在太肥太咸,鸭脚就非常瘦,真系好似皮包骨咁.凤爪就啱啱相反,非常肥美,够晒入味,而且炆得够淋.排骨就同一般茶楼差唔多,除咗份量多咗一倍之外,不过好大部分系因为有非常多嘅芋头垫底.最后我哋仲另外叫咗一个陈
炸点
虾肠
叉烧包
鸭脚扎
凤爪
凤爪就啱啱相反,非常肥美,够晒入味,而且炆得够淋.
排骨
陈皮香茜鸭腿汤饭
最后我哋仲另外叫咗一个陈皮香茜鸭腿汤饭,只鸭脾真系非常大,唔系净系鸭上脾,而系用咗全脾,汤饭里面仲有冬菇,冬瓜,但系真系见唔到或者食唔出有陈皮.
呢度嘅伙记都几勤快,收碟嘅速度非常快.如果想食怀旧嘅点心𩠌菜,体验怀旧嘅格局,呢度系非常好嘅选择,但剩系讲味道嘅话,呢度实在未到好味嘅程度.
2017-07-01
午餐