2019-06-16
对于一个钟意食饺子嘅人来讲,我已经去过好多间食饺子,呢一间观塘店应该系新开,所以我就决定去试一试。我最钟意试新店,入到去坐低,我哋叫咗西洋菜饺,同埋煎芝士粟米饺,再加一碟鸡丝粉皮,叫左三样嘢,会跟送汤俾我哋。呢间店系卖饺子,所以我对佢哋嘅饺子系有要求,先讲西洋菜饺,淡而无味,但仍然食到有西洋菜味,谂住点辣椒酱,点知辣椒酱都唔辣,所以第一只饺子系输咗。之后来鸡丝粉皮,相反呢一个小食仲好味过饺子,粉皮皮薄酱汁多,加上鸡丝份量都好够,相比起饺子更胜一筹。之后上个鱼汤,虽然有腥味(其实我钟意),所以其实系好好饮,因为有腥味即系佢嘅鱼份量好够,再加上豆腐粒同埋葱,味精唔多,热辣辣上枱,真系好正!最后就系芝士粟米鲜肉饺,我哋选择左用煎嘅方法,煎完出嚟肉汁仍然系饺子入面,咬开就流出来,我最钟意食芝士,如果芝士味再重啲就好啦,相比起西洋菜饺,芝士粟米饺就更加好食,而且两个煮法都唔同,西洋菜用滚嘅方法,芝士粟米饺就用煎嘅方法,唔知咁样会唔会影响味道呢?确实,小食同个汤比起佢专卖嘅饺子好食好多,相信仍然有进步嘅空间。不过想提一点,个店主或者系老板(几靓仔)其实系好用心去试业,因为出错单、迟上菜、招呼、收钱
确实,小食同个汤比起佢专卖嘅饺子好食好多,相信仍然有进步嘅空间。不过想提一点,个店主或者系老板(几靓仔)其实系好用心去试业,因为出错单、迟上菜、招呼、收钱、追单、安排外卖⋯⋯主力都由佢一手包办(重有一个职员帮手),加上工作态度认真诚恳,同唔同嘅客人都讲「唔好意思」,而且我听到有两三枱客,都系再返嚟食嘅食客,坐我哋隔离嘅阿姐介绍我哋食卤水蛋同埋青瓜添!确实真系一分钱一分货,但而家呢啲嘅工作态度,系真系需要嘅,希望佢可以再钻研下包饺子嘅方法,生意会蒸蒸日上。