2010-10-14
本来计划去沙田庆生, 点知朋友突然又话要OT, 但最后又话唔使, 阴差阳错之外下,终坠入呢个一肚气既饭局.由于book左位既关系,上到去就有位坐, 但外面已经冇枱, 所以要入房坐,但并不是好事,相反进入恶梦既开始. 人未齐男部长就不停企系隔离等点菜,我地废事要佢罚企兼比压力,就好言相告我地无咁快落单,佢好似明白咁弹开, 点知唔够两分钟又入返黎企, ok你唔怕等咁我地都唔好意思阻你罚企啦 人齐落单,d野都唔平,我地都系抱住试新野,见识下姐,唔系黎㓥人攞命所以名贵菜式欠奉,职员有少少白眼都系人之常情,反正我面皮够厚就话之佢啦 最后点左驰名叉烧,o者o者菜煲,阿苏粉丝煲,鲍汁贵妃鸡,普通汤羹,带子鱼肚煲等. 喂,话时话,话就话坐房,奇怪点解入面有几张枱但系要坐系对正门口,原来坐房有min charge,入面有位都唔打算益你,公司policy系咁都算啦.可能坐房较静,出面又比较嘈,下意识走去关门,点知转头有职员入黎上菜时就开左门,我地跟手再关左佢啦.房入面有电视,我地想睇下巨星咪转台去TVB啰. 隔左一阵听到一个职员同另一个职员讲唔好关门, 我就问佢地点解,原来又系min charge问题
可能坐房较静,出面又比较嘈,下意识走去关门,点知转头有职员入黎上菜时就开左门,我地跟手再关左佢啦.房入面有电视,我地想睇下巨星咪转台去TVB啰. 隔左一阵听到一个职员同另一个职员讲唔好关门, 我就问佢地点解,原来又系min charge问题,唔可以有坐房既benefit,ok明白 点知再隔一阵高高瘦瘦既女部长粒声唔出黑口黑面企系门口用遥控转左我地台. 由于我地已经有经验,我地意识到又系min charge问题. 食饭中途可能果个高高瘦瘦既女部长发现我地早前个电视开左声,佢再一次粒声唔出黑口黑面系门口咁用遥控mute左个电视 . 大佬呀, 不如熄左个电视啦, 唔使我地局住系房入面吸幅射
其实我地唔介意公司policy无min charge之下要我地坐对住门口,唔容许我地转台,甚至唔容许我地电视开声. 但系你地有呢d policy可唔可以出句声先,你话门口唔比关你有出声(我地问之下)我地好乐意兼唔好意思,你粒声唔出我地睇睇下就黑口黑口咁走黎转台,走黎mute左个电视对客人既态度黎讲真系极之恶劣. 需知道个口除左食野, 其实真系可以用黎同人沟通下啰, 唔使搅到我地食唔够min charge就当我地系犯, 系你地自己安排, 唔系我地要求坐房架 呢个女部长唔炒的话,再培训绝对系在所难免, D野有几好食都比个女部长败晒
讲返食物,叉烧酱汁味道冇咩特别,但系肉质好淋,烧亦烧得好好, 带子花胶煲好味, o者o者菜煲原来真系得几条菜系个煲度炒几下冇其他野, 味道好,但唔抵食. 阿苏粉丝煲冇咩特别,粉丝太干身. 而最唔抵食系个鲍汁贵妃鸡,鲍汁味唔系太强,唔谂起个名都未必食得出有鲍汁味,$168/半只呢个价钱系超贵. 汤味够浓既. 值得一提, 白饭都好好味
最后男部长执枱时,亦有主动提出有糖水送, 呢样要一赞, 但相比起个女惩教部长实在差劲之极