2020-09-22 683 浏览
太耐冇出过外国,思乡既念头慢慢涌现出来,适逢疫情冇咁严重就约朋友出街食饭,就拣左去食吉列牛。我地点套餐($246),有吉列牛定食 和 香辣忌廉鸡肉炒面。吉列牛定食,入座后就见到个好得意既石烧盅仔,正式上菜啦,热切期待,牛肉外层有层金黄色既吉列粉,肉质呈嫩粉红色,食材新鲜,放上热石盅烧一阵就可以食,不过太熟否则牛肉较韧,我个人喜欢带少少红色肉质,因为食落软腍有肉汁,配埋个白色既酱一齐食简直一流,酱用左沙律沟芥末。香辣忌廉鸡肉炒面,哩个菜式唔算太辣,好岩香港人食,忌廉味较浓郁,面条煮得岩岩好,唔会过腍,我就钟意将吉列牛果到既wasabi和豉油沟埋,再捞埋面一齐食,更加好味。蒜片牛舌芯($58),系用牛舌最精华部位,所以每片价钱都贵,但都合理,牛舌爽口有咬口,蒜片都好香口。Citrus Ocean (套餐+$18),系柚子梳打加薄荷叶,清新解油腻感,底部放左柚子皮,我自己有食,味道不错。

Citrus Ocean
Citrus Ocean