系母亲节前一个星期,妈咪已经话要去一间坐得舒服又开扬既餐厅食Afternoon Tea。终于比我揾到呢间性、价、比极高的Espuma春日悠闲格调下午茶,所以决定book呢间比妈咪扮下贵妇影下相。我book左枱3:30,中环呢间分店就系兰桂坊附近,好容易就揾到。好喜欢中环分店,不只是装潢华丽而且景色也很优美。闲日时段无乜人,店员帮我简左个全餐厅最好景既位置。之前食既Afternoon Tea Set都系以三层架放物,Espuma呢个透明e形层架盛真系第一次见,型格得嚟又不失贵气。HKD228+10% (二人份)呢个价钱真系好抵,系Afternoon Tea既市价嚟讲算系几平。妈咪唔中意饮咖啡奶茶,所以另加HK$15,转左特饮。Espuma既水果茶一向有水准,所以介绍妈咪饮呢个。我就叫左泡沫咖啡(冻),行上嚟已经好热所以唔想饮热饮。冻饮既咖啡味道不过不失吧!同妈咪都有个习惯系先食咸点再食甜点~我系一个酥皮控,呢个野菌酥盒好合我心意,酥皮散发著牛油香,而蘑菇味道浓。烟三文鱼大大旧,鲜味十足!鸡尾酒虾沙律,个虾好弹口好新鲜。食完咸点就到食甜点既时候啦~提子松饼 配 果酱及忌廉个提子松饼焗得好松

好喜欢中环分店,不只是装潢华丽而且景色也很优美
闲日时段无乜人,店员帮我简左个全餐厅最好景既位置。

Espuma春日悠闲格调下午茶
HKD228+10% (二人份)
水果茶

同妈咪都有个习惯系先食咸点再食甜点~

野菌酥盒
烟三文鱼大大旧,鲜味十足!
烟三文鱼多士
鸡尾酒虾沙律,个虾好弹口好新鲜。
鸡尾酒虾沙律
食完咸点就到食甜点既时候啦~

提子松饼 配 果酱及忌廉
提子松饼
个提子松饼焗得好松脆,我最爱系搽上果酱一齐食。

君度忌廉红莓朱古力脆饼
我同妈咪都特别中意呢个君度忌廉红莓朱古力脆饼,红莓好新鲜、味道酸酸甜甜令人好开胃。

绿茶布丁
绿茶布丁
虽然味道普通,但系蛋壳既外形已经成功将我吸引住。

另外,仲有紫薯泡芙、仙人忌廉掌挞都好吸引。
紫薯泡芙
歌剧院蛋糕
整体来说,妈咪同我对今次既Afternoon Tea都好满意,靓人靓景令人心花怒放。
食物上我地认为甜点是比咸点出色(可能我同妈咪都偏好甜点)。
2016-05-09
庆祝纪念