话说网上面见到呢间餐厅有特价$10/只嘅生蚝,仲要啲评价唔差,冇人话佢得个平字而唔好食,反而近全好评!虽然Cress系唔食生蚝嘅,但都激起咗我嘅好奇心去一探究竟。咁平嘅生蚝,究竟食唔食得落口??店内环境好大好多位,窗边可以望番出citiwalk中庭。食物选择唔算多,但店员都几积极,见我哋决定唔到,会主动上前推介。《特价生蚝 (Tatihou)》$10/只唔讲咁多废话,即刻嚟评评呢个生蚝!今日嘅生蚝系嚟自法国嘅 L'huitre de Tatihou,睇嚟佢哋每日/定期都会转特价生蚝品种?蚝身非常细只,好似发育不良咁,但蚝不可以卖相嘅,食入口先!佢嘅肉系好薄但口感细滑,入口一阵清甜,去到最尾吞咗,啲海水味连同少少腥味就会渗番出嚟。而个贝柱肉系重甜味~配埋啲酱辣辣地会辟番阵腥味,会更好食。虽然话唔饱满,但系味道都算易入口,腥味有但都唔重,以$10嚟计的确唔错!至少连唔食生蚝嘅我都觉得ok~~咁入到嚟冇理由斋食生蚝㗎嘛,就顺便试试佢其他食物。《香草忌廉煮马尼拉蚬》$188本身系想要青口但冇货,就改蚬。其实一上台都几失望,蚬嘅份量得好少,成碟嘅份量都好少,感觉好唔抵⋯蚬嘅肉质正常吧,唔特别新鲜

店内环境好大好多位,窗边可以望番出citiwalk中庭。

《特价生蚝 (Tatihou)》$10/只
唔讲咁多废话,即刻嚟评评呢个生蚝!
特价生蚝 (Tatihou)
蚝身非常细只,好似发育不良咁,但蚝不可以卖相嘅,食入口先!
而个贝柱肉系重甜味~
配埋啲酱辣辣地会辟番阵腥味,会更好食。

咁入到嚟冇理由斋食生蚝㗎嘛,就顺便试试佢其他食物。
香草忌廉煮马尼拉蚬

《香草忌廉煮马尼拉蚬》$188
本身系想要青口但冇货,就改蚬。
其实一上台都几失望,
蚬嘅份量得好少,成碟嘅份量都好少,感觉好唔抵⋯
蚬嘅肉质正常吧,唔特别新鲜弹牙,但都唔算霉,但有少少沙。
香草忌廉煮马尼拉蚬
个汁就好水,重香草味但超级咸!严重缺乏忌廉嘅香、味同质感。
店员上菜时推荐叫个蒜蓉包一齐食,送埋啲汁,所以就叫咗试下。
蒜蓉包
《蒜蓉包》$38
蒜蓉包有6片,价钱尚算合理。
不过包唔够松,又带点干硬,个口感有少少似疏咗少少风咁,蒜蓉味亦唔特别香。
黑松露野菌意大利饭
《黑松露野菌意大利饭》$108
饭系非常热咁上台,入面有好多菇粒,
黑松露野菌意大利饭
可惜面头嘅包系半腍,个汁唔浓香,个饭都稍稍有点太腍,
系好普通嘅质素,绝对唔值呢个价。

整体嚟讲,呢间以蚝做招牌嘅餐厅,喺生蚝上的确冇令人失望,
$10/只嘅特价生蚝物有所值,唔太腥易入口;
但其他成物质素颇为普通,定价亦有点高,
所以oyster lovers都系专注生蚝吧~
  • 特价生蚝