2024-07-01
今日天气好闷热,同朋友由尖沙咀头行到去佐敦尾,已经身水身汗,大家都想坐底饮杯嘢,凉下冷气先。经过见到Plato Cafe,见门面都几靓吓,咁我哋就睇下餐牌系乜价位先,发现佢哋精选2人晚餐都好丰富,价钱都OK㖞,就决定由饮杯嘢升级到晚餐啦!我哋好快咁拣咗我哋想食嘅嘢。可能侍应知道我哋好热,好快趣就嚟咗杯冰冻嘅冰果茶,饮落透心凉,果茶不太甜,带有少少果味,成个人都舒服晒。然后就系南瓜汤同烟三文鱼凯撒沙律,烟三文靓靓的卷成花状,配上新鲜嘅沙律菜,睇到都心心眼😍。主菜我哋拣咗波士顿龙虾龙虾汁意大利饭及西班牙黑毛猪鞍架。龙虾鲜味弹牙,配上充满浓浓的龙虾汁意大利饭,味道同口感都不错。而猪鞍外层带点焦香,肉质嫩滑,醮上甜甜的酱汁,好好味😋。食到呢刻都已经好饱,差点忘记仲有甜品,好彩挥手埋单时,侍应问系咪上得甜品,我哋先如梦初醒,好随意的叫了芝士蛋糕及朱古力雪糕,最意想不到的是雪糕不是一球球的,而系一杯movenpick朱古力雪糕,非常喜出望外!
而猪鞍外层带点焦香,肉质嫩滑,醮上甜甜的酱汁,好好味😋。