2020-04-21
呢晚同朋友做完运动,就喺佐敦附近食个晚餐,其实都可以话系宵夜,因为已经系夜晚九点几。部份餐厅都已经关左门,但系呢间元朗新记仲灯光火著,而且好多人喺入面食紧,所以二话不说我哋都入咗。虽然见到好多人食粥,但系我哋都有啲热,所以今晚就冇叫到,反而想食肉,就叫左贵妃鸡同乳鸽,饱肚啲嘅就有炒面同肠粉。全部食品价格都非常相宜,每人都系百几蚊就已经食到超丰富,劲饱。金牌贵妃鸡 ($65/例牌),食得出鸡肉唔系冰鲜鸡,有鲜味,而且仲有比到鸡脾肉我,正!起码肉质滑嘟嘟,唔鞋口。红烧元朗脆皮乳鸽($59/只),呢只乳鸽一啲都唔乳,好鬼好肉,而且块皮仲烧到脆卜卜。有Encore嘅冲动添,不过再食会变肥仔。凉瓜炒蛋($49),朋友好钟意食苦瓜,所以佢点左呢样嘢之外,其他就由我发板XD。我比较少食,但觉得呢份炒蛋都唔错,苦果肉几多,甘甘地,但又唔会太苦吧。豉油王炒面($26),炒面有好多我最中意食嘅芽菜,份量都几多,面条又够入味。香煎虾米肠 ($33),虽然无叫到粥,但肠粉几时食都啱食啊。我唔钟意食葱,好彩虾米肠啲葱都唔算太多。另外如果可以有多啲芝麻会更香口。整体而言,食物味道同价钱都令人满意,而且食物款式比想
整体而言,食物味道同价钱都令人满意,而且食物款式比想像中多好多,唔止得粥,仲有好多小菜等等。