2024-02-23 1473 浏览
虽然由喺香港开到依家个menu 已经变咗好多 (啲大胃王友人以前最钟意佢哋个免费添饭😂),但嚟到大户屋佢哋嘅料理始终系有种温暖嘅自家制感觉,系一间性价比高嘅日式家庭料理~太古呢间系长期长龙店,晚市通常都要等,所以今次索性下昼嚟食咁就唔洗等咁耐啦~今次嚟到我依然系拣选我最爱嘅吉列熟成猪扒玉子锅  (长情啰,咩呀😎)香脆嘅吉列猪扒外层薄又香脆嘅吉列炸衣包裹松化而厚身嘅猪扒,肉味浓郁唔油腻。而最正系加埋个玉子锅,香滑嘅蛋液混合鲜味中带甜嘅汁用嚟伴饭简直系一流,一次满足几种唔同嘅口感同味道系一个升华版嘅他人丼然后仲有友人最大力推荐嘅五花腩 🐖我哋拣咗特选增量熟成,分别有烧酱油同埋盐曲熟成两款口味嘅五花腩~ (个人觉得盐曲熟成更加出色)经过烤炉高温烧过嘅五花腩有微微焦香,一方面迫咗啲油脂出嚟同时锁住肉汁,所以食落感觉唔肥肉质紧实而且肉汁丰盈;盐曲嘅酵素可以自然咁分解食物,从而带出甜味同鲜味,加上盐曲有天然松肉的效果,所以啲肉质系自然地更加软嫩易入口。(又系另一个白饭杀手呀!——)屋企人要咗最稳阵嘅银鳕鱼西京烧,最经典嘅菜式。鱼身雪白油脂丰厚,食落系够嫩,带少少入口即化嘅感觉,但个败笔系但今次个调

吉列熟成猪扒玉子锅

盐曲熟成五花腩
屋企人要咗最稳阵嘅银鳕鱼西京烧,最经典嘅菜式。鱼身雪白油脂丰厚,食落系够嫩,带少少入口即化嘅感觉,但个败笔系但今次个调味一味得个咸字,无咗应该有嘅甘甜味,就算我加埋巨量嘅萝卜都系于事无补。浪费咗条银鳕鱼啰...
鳗鱼盒子饭(全条)鳗鱼都几肥美,而且份量足,不过今次个鳗鱼系唔够调味,狂加咗山椒粉都系无乜作用。就,又系个调味浪费咗个食材,哎~
整体都系猪料理大胜🐖🐽比较贵嘅鱼料理,今次嘅故事教训就系,贵嘅嘢食又未必系啱口味,有时候「地味」先系个皇道。
2024-02-18
吉列熟成猪扒玉子锅