2021-12-18 270 浏览
拍拖好去处。日式风格装修,可以慢慢坐,慢慢倾计,令人舒服。食物方面,份量又好足够。过程中仲会帮你换碟,唔会因为d竹签,酱油搞到好尴尬。日本唐扬池鱼仔作为前菜,一点也不油腻。应该有啲炸完之后好好吸好d油。微脆,唔会炸到好干身同热气,鱼既大细适中,可以一口食左佢。酱汁方面:经典嘅日式沙律酱刺身寿司甜虾:好大只同新鲜,唔腥。呢个唔系一个低嘅要求,因为食过好多间日本餐厅唔系真系间间都可以做到咁新鲜。师傅仲好贴心咁帮我只虾搣埋个虾壳个尾, 等我可以一啖入口,平日既我成日都唔知食虾先定食饭先,衣家可以一次食哂2样野。三文鱼子:咬左好耐都未爆哂,微微既咸味,唔腥,系幸福既感觉。系香港都可以享用好似系日本食既新鲜火炙剌身寿司第一次见咁厚嘅三文鱼炙烧,都系果句令人好有满足感。亦都有平时少食既食材,炙烧A5和牛,好鲜味同牛味,大推!另外值得一提,个日本饭好特别,用左赤醋去调,令食落去既时候口感顺滑,亦都冇咗平时食寿司醋𠮶种酸味烧白鳝串好有鱼味,再加上柠檬嘅香味。鱼肉唔会过熟啱啱好,又有啲脂肪,所以入口有唔同嘅口感同埋味道好有层次。另外,鱼皮烧得啱啱好,有啲脆,但又保留皮本身嘅烟韧,作为懒人最开心系冇骨日本

日本唐扬池鱼仔
酱汁方面:经典嘅日式沙律酱

刺身寿司

火炙剌身寿司
第一次见咁厚嘅三文鱼炙烧,都系果句令人好有满足感。
亦都有平时少食既食材,炙烧A5和牛,好鲜味同牛味,大推!

烧白鳝串

日本田米茄子豚肉串
来自日本既迷你茄子,配豚肉和特制酱油,加上厨师的烧烤技巧,好好咁锁住左d茄子既鲜味,唔会烧到太冧,有咬口。上面既木鱼丝仲弹来弹,令人好有食欲,也没有邪恶感,因为系蔬菜。

脆焦糖无花果串
面有一啲嘅焦糖,有少许嘅甜味,同无花果嘅少少酸味好match。入口微暖,估唔到无花果都可以整得咁好食

餐厅环境:佢嘅隔膜用咗好传统日式嘅帘子,同餐厅嘅气氛好夹。达到防疫要求之余,又可以制造私隐嘅感觉,若隐若现,唔会令你觉得望到隔离好尴尬。更加令你好似去咗旅行咁样,暂时忘记咗依两年因为疫情好多餐厅都加晒胶板果种唔舒服嘅感觉

饮品方面:生啤酒,好fresh,冇咩苦涩味,易入口,配住鱼生串物食,赞